Koronavirüs Güncesi | Normalleşme için aşılama zorunlu

Koronavirüs Güncesi | Normalleşme için aşılama zorunlu
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

* Sağlık Bakanlığı'nın 4 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 137 bin 885 yeni testten 11 bin 322'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 685, iyileşen sayısı ise 7 bin 873 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 68 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 839 oldu.

"Dinamik Denetim Modeli" başladı

* Normalleşme adımıyla birlikte Türkiye'de bugün tedbirlerin takibi amacıyla "Dinamik Denetleme Modeli" başladı. Tüm Türkiye'de kent kameraları takip edilecek, vatandaşların ihbarları değerlendirilecek ve denetimler sıklaştırılacak.

Genel-İş: Pandemide işçi kadınlar hem evde hem iş yerinde şiddete maruz kaldı

* Genel-İş'in yaptığı araştırmaya göre, Genel-İş üyesi işçi kadınların yüzde 7’si evde şiddete uğradığını belirtirken her 10 kadın işçiden 2’sinin işyerinde şiddete uğradığı belirlendi. DİSK/Genel-İş’in raporuna göre işçilerin yüzde 7’si evde, yüzde 17,4’ü iş yerinde şiddet gördü.

"Müşterimin geldiği saatte ben kapatıyorum"

* 2 Mart itibarıyla yüzde 50 kapasiteyle ve saat 07.00-19.00 arasında açılan kafe, bar ve restoranlar aylar sonra müşterilere yeniden hizmet vermeye başladı. Ancak, bu ‘açılma' değil, "İçkili mekânları bir kez daha açık bir şekilde dışlamak.” diyen işletmecileri hayal kırıklığına uğrattı

* Halı Saha İşletmecileri ve Sportif Faaliyetler Federasyonu (HİSFED), Kovid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan kontrollü normalleşme sürecinde halı sahaların kapanış saatinin 19.00'dan 21.00'e uzatılmasını talep etti.

"Çok yüksek riskli iller şehirlerarası ulaşıma kapatılmalı"

* Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr.Gürcan Altun, "Çok yüksek ve yüksek riskli illerle orta ve düşük riskli iller arasında bulaşın engellenmesi için şehirler arası ulaşım sınırlandırılmalıdır. Eğer bu illerde kapatılma olmazsa, ‘çok yüksek risk’ grubundaki illerden diğer illere bulaş oranı artacaktır" uyarısında bulundu.

"Normalleşme için aşılama zorunlu"

* Sağlık meslek örgütü temsilcileri ‘yeniden normalleşme’ kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “’Yeni kontrollü normalleşme’ kararı erken alınmış bir karardır ve bu kontrollü adımlar için aşılama yapılması ve önlemlerin alınması zorunludur” dedi.

İtalyan savcılığı Türkiye'de sertifikalandırılan maskeleri soruşturuyor

* Roma Başsavcılığı'nın, Ffp2 tipi maskelerin AB normlarına uygunluğu ile ilgili başlattığı soruşturmada merkezi İstanbul'da olan bir firmanın verdiği sertifikalara sahip Çin menşeili ürünler incelenme altında. Hava filtreleme oranı yüzde 95 olması gereken Ffp2 (N95) maskelerinin bazılarının yüzde 50 oranında koruma sağladığı ortaya çıktı.

Adana'da mahkeme kısıtlamayı ihlalden verilen cezayı iptal etti

* Adana'da mahkeme, sokağa çıkma kısıtlamasında dışarı çıkan vatandaşa polis tarafından "kısıtlamayı ihlal ettiği" gerekçesiyle kesilen idari para cezasını iptal etti. Karar emsal niteliği taşıyor.

İstanbul’da 65 yaş üstü ve 20 yaş altına toplu taşıma kullanmak serbest

* Valilik, İstanbul’da 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne getirilen toplu taşıma kullanma yasağının kaldırıldığını bildirdi. Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında, bu yaş gruplarına 15 Ocak’tan beri toplu taşınma kullanma yasağı uygulanıyordu.

6 ilde birçok mahalle ve köyde karantina kararı

* Kahramanmaraş, Gümüşhane, Sinop, Amasya, Rize ve Adıyaman'da birçok köy ve mahallede karantina uygulaması başlatıldı.

* Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) risk haritasına göre çok yüksek riskli iller arasında bulunan Amasya’da valilik vatandaşlardan 14 gün boyunca evde kalmalarını istedi. Vali Mustafa Masatlı, yaptığı açıklamada, il genelinde tedbirleri artırarak kentte seferberlik başlattıklarını söyledi.

* Van'ın Saray ilçesinde vaka sayılarının artış göstermesi üzerine filyasyon ekipleri çalışma başlattı. İlçenin Dolutaş, Yeşilalıç, Yurtbaşı ve Çaybağı mahallerinde 14 yeni vaka tespit edildi. Jandarmanın devriye gezdiği 4 mahalledeki okullar, 10 gün süreyle tatil edildi.

100 kişinin katıldığı cenazede 40 kişiye virüs bulaştı

* Trabzon Sağlık Müdürü Hakan Usta, kentte cenaze töreni ve taziyeye katılan 40 kişinin Covid-19’a yakalandığını duyurdu. Usta, “Benzer olaylarla karşılaşmamak ve salgınla mücadelede başarılı olmak için Trabzon’da taziyeler telefonla uygulamasına destek verelim.” dedi.

Aksaray'da pazar günü tam sokağa çıkma yasağı uygulanacak

* Vali Hamza Aydoğdu, Aksaray'da pazar günü sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. Aydoğdu, "Yani hiçbir şekilde, hiçbir vatandaşımız sokağa çıkmayacak" dedi.

DSÖ'den mutasyon uyarısı

* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge Deutsche Welle’nin Conflict Zone programına konuk oldu. Kluge mutasyon konusunda uyarıda bulundu, DSÖ’ye Çin’le ilgili yöneltilen eleştirileri reddetti.

Dünyadaki Covid-19 ölümlerinin yüzde 90’ı obezite oranları yüksek ülkelerde

* Dünya Obezite Federasyonu raporuna göre, dünyadaki Covid-19 kaynaklı 2.5 milyon ölümün 2.3 milyonu aşırı kilolu nüfusun yüksek olduğu ülkelerede görüldü. Yetişkin nüfusun yüzde 50’den fazlasının obez olduğu Britanya, ABD, İtalya gibi ülkeler en yüksek Covid-19 ölüm oranlarına sahip.

* Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği'nden Prof. Dr. Fahri Bayram, fazla kilolu ve obeziteli bireylerin sayısının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek arttığı uyarısında bulundu. Bayram, obeziteli bireylerin Covid-19 enfeksiyonuna yakalanma ve Covid-19 hastalığını daha ağır geçirme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

AB'de Rus aşısının onay süreci başladı

* Avrupa İlaç Ajansı Rusya'da geliştirilen Sputnik V aşısının onay sürecini başlattı. Rusya, onay çıkması durumunda Haziran'dan itibaren 50 milyon Avrupalının aşılanabileceğini bildirdi.

Almanya'da Covid-19 tedbirleri 28 Mart'a kadar uzatıldı

* Almanya'da Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında, 7 Mart'a kadar geçerli olan tedbirler, 28 Mart'a kadar uzatıldı. Halkı tüm tedbirlere uymaya çağıran Merkel salgında üçüncü dalga tehlikesine karşı uyardı ve bu tehlikenin Almanya'da var olduğunu ifade etti.

* Almanya'da AstraZeneca'nın ürettiği koronavirüs aşısının 65 yaşın üzerindekilere de yapılmasına resmi onay çıktı.

İspanyol Kraliyet aile üyelerinin BAE'de aşı olmasına tepki yağdı

* Koronavirüs salgınında en çok kayıp veren Avrupa ülkelerinden İspanya'da halk aşı olmak için beklerken, kraliyet ailesinin üyelerinin eski Kral Juan Carlos'u ziyaret ettikleri Abu Dabi’de aşı yaptırdığının ortaya çıkması büyük tepki topladı.

Biden maske kuralını kaldıran eyaletleri eleştirdi: Neandertal düşünce

* ABD Başkanı Joe Biden, Teksas ve Mississippi eyaletleri valilerinin maske zorunluluğunun kaldırılması kararının ‘‘Neandertal’’ düşünce yapısından kaynaklandığını söyledi. Biden, Corona virüsü vaka sayılarının yükselmekte olduğuna vurgu yaptı.

İngiltere'de Covid ölümleri nedeniyle emeklilik ödemeleri azalacak, miras vergisi gelirleri artacak

* İngiltere'de koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığından ölenlerin çok büyük bölümünün 65 yaş üstü kişiler olmasının da etkisiyle 2022'ye kadar kadar emeklilik ödemelerinin 1,5 milyar sterlin (yaklaşık 2,1 milyar dolar) azalacağı, devletin miras vergisi gelirlerinin de 900 milyon sterlin 1,2 milyar dolar) artacağı tahmin ediliyor.

İki doz arasındaki süre 4 aya çıkarılsın önerisi

* Ulusal Aşı Danışma Komitesi, iki doz arasındaki sürenin 4 aya çıkarılmasıyla, beklenen Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının haziran sonuna kadar 16 yaş üzerindeki Kanadalıların yüzde 80'ine vurulmuş olacağını bildirdi

* Japonya'da Pfizer/BioNTech'in Covid-19'a karşı geliştirdiği 1032 doz aşı, muhafaza edildiği derin dondurucunun çalışmaması sonucu kullanılamaz hale geldi. Japonya hükümeti olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Sağlık