Koronavirüs Güncesi | Zenginlere lüks otelde sıra beklemeden aşı

Koronavirüs Güncesi | Zenginlere lüks otelde sıra beklemeden aşı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

* Sağlık Bakanlığı'nın 9 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 140 bin 828 yeni testten 13 bin 755'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 801, iyileşen sayısı ise 8 bin 639 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 66 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 29 bin 160 oldu.

Cezaevlerinde Covid-19: Tecrit ağırlaştı, tedaviler aksıyor, şeffaflık yok

* Sivil toplum kuruluşlarına göre Covid-19 nedeniyle başlayan yasaklar, mahpusları tecrit koşullarına mahkum etti. Hasta mahpusların tedavileri aksıyor. Sürecin şeffaf bir şekilde yönetilip yönetilmediği ise tartışmalı.

Konaklama tesisi denetlemelerinde 7 bin 496 kişiye ceza

* Koronavirüs denetimleri kapsamında İçişleri Bakanlığı, 18 bin 547 konaklama tesisi ile bin 822 pazar yeri/semt pazarı ve sosyete pazarı incelendi. Denetimler sonucunda, tedbirlere aykırı davrandığı tespit edilen 3.617 işletmeye uyarma cezası, 7.496 işletme ve kişiye idari para cezası uygulandı.

İşten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatıldı

* Cumhurbaşkanı Kararı ile İş Kanunu uyarınca işverenin çalışanını işten çıkarma yasağı, 17 Mart'tan itibaren 2 ay daha uzatıldı.

İzmir’de vaka sayısı yüzde 50 arttı

* İzmir Valisi, koronavirüs vakalarının yüzde 50 arttığını duyurarak şehrin çok yüksek riskli iller arasına girebileceğini açıkladı.

* Ankara Valiliği, yolcu taşımacılığı yapan bazı taşıtlar ile berber, kahvehane ve internet kafelere HES kodu şartı getirdi.

* Covid-19 risk haritasına göre ‘çok yüksek riskli iller’ arasında bulunan Edirne’de, tedbirler kapsamında işlek caddelere girişlerde HES kodu uygulamasına geçildi.

4 ilde karantina kararları

* Balıkesir, Çanakkale, Adıyaman ve Kastamonu'da bazı yerleşim yerleri karantinaya alındı.

Kovid-19 salgını nedeniyle umre yapılmayacak

* Diyanet İşleri Başkanlığı, Suudi Arabistan'ın normalleşme sürecini Ramazan Bayramı sonrasına ertelemesi nedeniyle umre ziyaretlerinin yapılmayacağını duyurdu.

Zenginler, yaş sırası beklemeden lüks otelde aşılanıyor

* Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gelen bir dizi iş insanı ve politikacı, kraliyet ailesiyle kurduğu sıkı bağlantılar aracılığıyla kendi ülkelerinin karantina yasaklarını ihlal ederek ve yaş sırası beklemeden yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısı oldu.

* Tayland’a giden turistler iki haftalık zorunlu Covid-19 karantina dönemini yatta geçirebilecek. Ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı Tayland bu hamlesiyle pandemiden etkilenen sektörü canlandırmayı amaçlıyor.

ABD'de aşı olanlara maske ve sosyal mesafe zorunluluğu kalkıyor

* ABD’de aşılananların sayısının 60 milyona yaklaşması nedeniyle bazı kısıtlamalar esnetiliyor. Yeni uygulamalara göre, aşı olanlar için sosyal mesafe ve maske zorunluluğu kalkıyor.

* ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının neden olduğu krizin kadınlar üzerindeki etkisinin "trajik" olduğunu belirterek, iş gücü piyasası koşullarının iyileştirilmesi için çağrıda bulundu.

Çin'de dijital aşı pasaportu uygulaması başladı

* Koronavirüs salgının ilk başladığı Çin, yurt dışı seyahatlerinde kullanılması için dijital aşı pasaportu uygulamasını başlattı. Bir kişinin aşı olup olmadığı, koronavirüs taşıyıp taşımadığı, en son ne zaman test olduğu gibi bilgilerin kaydedildiği dijital uygulamalar, halkın daha güvenli hareket etmesini sağlayarak ekonomiyi canlandırmanın bir yolu olarak görülüyor.

Finlandiya kendi başının çaresine bakacak

* Avrupa Birliği'nin (AB) koronavirüse karşı geliştirdiği ortak aşı programının yeterince başarılı olmadığını belirten Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkesinin doğrudan aşı almasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

İtalya, Rusya menşeli Sputnik V aşısını üretecek ilk AB ülkesi olacak

* Rusya'nın Covid-19'a karşı geliştirdiği "Sputnik V" aşısının Avrupa Birliği ülkelerinde üretilmesi için ilk anlaşma yapıldı. Anlaşmayla temmuzda İtalya'da üretime geçilmesi ve 2021 sonuna dek 10 milyon doz Sputnik V aşısı temin edilmesi hedefleniyor.

* Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriyev, Sputnik V koronavirüs aşısının İtalya’nın yanı sıra Almanya, Fransa ve İspanya'da üretilmesi konusunda anlaşma sağladıklarını söyledi.

Sağlık