Koronavirüs Güncesi | 76 ilde 41 bin 488 Britanya mutantı

Koronavirüs Güncesi | 76 ilde 41 bin 488 Britanya mutantı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Günlük vaka sayısı 14 bini aştı

* Sağlık Bakanlığı'nın 10 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 145 bin 130 yeni testten 14 bin 556'sı pozitif çıktı. Hasta sayısı 814, iyileşen sayısı ise 9 bin 193 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 67 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 29 bin 227 oldu.

Türkiye 1 yılda neler yaşadı?

* Türkiye'de tespit edilen ilk koronavirüs vakası tam bir yıl önce açıklandı. 10 Mart 2020 tarihinden önce rapor edilmiş Covid-19 vakası yok iken şimdi vaka sayısı 2.8 milyonu aştı, bu hastalık sebeyile hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bine yaklaştı.

Koca: 76 ilde 41 bin 488 Britanya mutantı tespit edildi

* Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugüne kadar 76 ilde 41 bin 488 İngiltere, dokuz ilde 61 Güney Afrika, bir ilde iki California-New York ve bir adet de Brezilya mutantı tespit edildi” dedi.

* Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, sosyal medya hasabından yaptığı paylaşımda Koronavirüs'e yakalandığını duyurdu.

* Geçtiğimiz günlerde Koronavirüs'e yakalandığını duyuran Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hastaneye kaldırıldı.

Başhekim: Hastaneye yatırılan hastaların yaş ortalaması düştü

* İstanbul’daki Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’nin başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Covid-19 nedeniyle eskiden daha çok 65 yaş ve üzeri riskli grubunun hastaneye yatırıldığını, son zamanlarda 40-60 yaş arasını daha çok gördüklerini ifade etti.

"Sağlıkçılara istifa yasağı suçtur"

* Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığının sağlıkçıların istifa talebinin kabul edilmeyeceği yönündeki kararın anayasaya aykırı ve suç olduğunu belirterek kararın geri alınmasını istedi.

* Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Genel Başkanı Semih Durmuş, Türkiye'de sağlık çalışanlarının yüzde 30'una Koronavirüs teşhisi konulduğunu söyledi.

20 yaş altı ve 65 yaş üstü yurttaşlar nasıl seyahat edecek?

* Normalleşme süreci nedeniyle alınan yeni kararlara göre, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı yurttaşlar sadece çok yüksek ve yüksek risk grubundaki şehirlere yapacakları seyahatlerde Seyahat İzin Belgesi almak zorunda olacak.

4 bin nüfuslu köy vakaları sıfırlamayı başardı

* Düzce merkeze bağlı, salgının zirve dönemde günlük 20 civarında vaka görülen Aydınpınar köyünde vatandaşlar, Covid-19 tedbirlerine uyarak vaka sayısını sıfırladı.

* Corona virüsü salgını risk haritasında riskin az olduğu iller arasında bulunan Diyarbakır’da vakaların yeniden artması üzerine Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSÖ) kampanya başlattı. ‘Mavide Kal’ adıyla başlatılan kampanyada, işyerlerine uyarı tabelası asan DTSO üyeleri, vatandaşlardan önlemlere uymalarını istedi.

Eskişehir'de bir mahelleye karantina

* Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesine bağlı Laçin mahallesinde 18 kişinin koronavirüs test sonucu pozitif çıktı. Sarıcakaya İlçe Hıfzıssıhha Kurulunun 490 nüfuslü mahallede 9 aileden 18 kişinin Kovid-19 testi sonucu pozitif çıkmasının ardından karantina kararı aldı.

* Mutasyonlu virüse, kentin merkez ilçelerinden Tepebaşı’nda bulunan Şehit Murat Tuzsuz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde bir öğretmende, Tayfur Bayar Anadolu Lisesi’nde ise bir öğrencide rastlandı.

Aşı pazarı 100 milyar dolara koşuyor

* Brandessence Market Research geçen yıl sadece 370 milyon dolar olan koronavirüs aşı pazarının pandemiyle bu yılın sonunda 75,75 milyar doları göreceğini söylüyor. Fortune Business Insights ise 2026 itibariyle aşı pazarının 93 milyar doları aşacağını öngörüyor ancak sadece bu yıl gerçekleşen satışlar, pazarın hızla 100 milyar dolara koşacağına işaret ediyor.

Yüzde 98 doğru tahmin yapan test

*İngiliz araştırmacılar, insanların öksürüğünü ayırt ederek yüzde 98 oranında doğru tahmin yapan yeni bir Covid-19 testi uygulaması geliştirildi. DeepCough adı verilen uygulamanın burundan sürüntü alınarak yapılan PCR testlerinden çok daha hızlı sonuç verdiği, aynı zamanda daha az maliyetli ve kolay uygulanması nedeniyle  kurumlar tarafından geniş kapsamlı bir şekilde kullanılabileceği açıklandı.

Berlin’de "aşılarda telif kuralları askıya alınsın" eylemi

* Almanya’nın başkenti Berlin’de birçok sivil toplum örgütünün yer aldığı bir inisiyatif tarafından düzenlenen gösteride, koronavirüs (Kovid-19) aşılarının küresel dağıtımının daha hızlı yapılması ve başka ülkelerde üretiminin sağlanması için telif kurallarının askıya alınması istendi.

* İspanya'nın başkenti Madrid'de görev yapan ilk hasta kabul doktorları, personel eksikliği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle aşırı yoğunluk, düşük maaş ve özerk yönetim tarafından verilen vaatlerin tutulmaması nedenleriyle "süresiz greve" gitti.

Çoğu ekonomi 2022’ye kadar salgın öncesi seviyelerine dönemeyecek

* Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Covid-19 salgınının birçok sektör ve ülke için hala önemli bir kredi riski oluşturduğunu belirterek, çoğu ekonominin 2022’ye kadar salgın öncesi faaliyet seviyelerine dönemeyeceğini bildirdi

İngiltere mutasyonu daha öldürücü

* Son yapılan bir araştırma ilk kez İngiltere’de rastlanan mutasyona uğramış yeni koronavirüs türünün, yüzde 30 ila yüzde 100 arasında daha öldürücü olduğunu ortaya koydu. İngiliz tıp dergisi British Medical Journal’da yayımlanan araştırmaya göre yeni tür koronavirüs bulaşanlar arasında ölüm oranı 54 bin 906 kişide 227 olarak kaydedilirken, koronavirüs bulaşan aynı sayıda vaka arasında bu oran 141 seviyesinde kaldı.

Brezilya'da sağlık sistemi çökmek üzere

* Brezilya'da korona virüsü salgınındaki ölü ve vaka sayıları giderek artıyor. Ülkede son bir günde 1972 kişi Covid-19'dan ölürken, uzmanlar önlemlerin yetersizliğine ve ülkede ortaya çıkan P1 varyantının daha bulaşıcı olduğuna dikkat çekiyor. Ülkenin önde gelen sağlık enstitülerinden Fiocruz'da çalışan doktor Jesem Orellana, "Brezilya insanlığa tehdit oluşturuyor" dedi. 

* İtalya'da Covid-19 salgını sonrası yoksulluk sınırının altına düşenlerin sayısı 720 bini geçerken, yardım kuyrukları da uzadı.

* ABD'de yaşayan her 4 kişiden 1'inin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı geliştirilen aşıyı yaptırmayı reddettiği belirtildi.

* ABD genelinde en fazla korona virüsü vakasının görüldüğü ikinci eyalet olan Texas'ta tüm önlemler kaldırıldı. Eyaletteki aşılama oranının da ülke genelindeki diğer eyaletlere göre daha düşük olduğu belirtildi  

* Fransa’da Koronavirüs (Covid-19) salgınında son 24 saatte 30 bin 303 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 3 milyon 963 bin 165’e ulaştı.

Sağlık