Koronavirüs tedavisinde artık hidroksiklorokin kullanılmayacak

Koronavirüs tedavisinde artık hidroksiklorokin kullanılmayacak
Sağlık Bakanlığı'nın kararıyla koronavirüs hastalarına hidroksiklorokin etken maddeli ilaç verilmeyecek.

Sağlık Bakanlığı Covid-19 tedavi rehberini güncelledi. Alınan yeni karara göre, etkinliği ve yan etkileri bir süredir tartışılan hidroksiklorokin ilacı, koronavirüs tedavisinde artık kullanılmayacak.
Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB), Twitter adresinden yapılan açıklamada "COVID-19’a karşı etkili olmadığı gibi yan etkileri de bilinmesine ve TTB olarak tüm uyarılarımıza rağmen, hidroksiklorokin ilacı ancak bugün Sağlık Bakanlığı tarafından rehberden çıkarıldı. Bilimsel bilgiden yana olmaya ve doğruları söylemeye devam edeceğiz" denildi.


TTB UYARMIŞTI

TTB, daha önce yaptığı açıklamada da ilaçla ilgili olarak ""Hidroksiklorokin kalp ritminde bozulmalara (QT aralığının uzaması, ventriküler taşikardi) neden olabilmektedir. Bu yan etki özellikle ileri yaşta, kalp hastalığı olanlarda, bu tür yan etkiye yol açabilecek diğer ilaçları alanlarda, kanda elektrolit bozukluğu olanlarda daha sık görülebilmektedir" uyarısı yapmıştı.

KOCA: 1 MİLYON KUTU DEPOLADIK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Nisan 2020 'deki basın toplantısında bütün vakalara ve şüpheli vakalara hidroksiklorokin başladıklarını belirterek "Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip. Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen Favipiravir’ini de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok'' demişti.

DSÖ, 22 Mayıs 2020 tarihinde Lancet’te yayımlanan bir araştırmayla hem hidroksiklorokinin yan etkilerine hem de Covid-19 tedavisinde herhangi bir etkinliğinin olmadığına ilişkin sonuçlar duyurmuştu.

Plaquenil adı altında satılan hidroksiklorokin (HCQ), belirli sıtma türlerinin önlenmesi ve tedavisi için kullanılan bir ilaç.

Sağlık