Doğuma günler kala koronavirüse yakalanan annenin bebeği negatif doğdu

Doğuma günler kala koronavirüse yakalanan annenin bebeği negatif doğdu
İstanbul'da yaşayan 35 yaşındaki Selma Yeşilova, 9 ay 5 günlük hamileyken koronavirüse yakalandı. Hastalığının 5'inci gününde doğum sancıları başlayan Yeşilova doğuma alındı. Bebeğin testi negatif çıktı. Op. Dr. Mine Fisun Ergül, "Anne adayları koronavirüse yakalandıysa eğer korkmasınlar. Ama tedbir almak önemli" dedi.



İstanbul'da yaşayan Selma ve Ercüment Yeşilova çifti, geçen kasım ayında koronavirüse yakalandı. 9 ay 5 günlük hamile olan ve doğumuna kısa bir süre kalan Selma Yeşilova'nın hastalığın 5'inci gününde sancıları başladı. Hekimler özel tedbirlerle doğumun gerçekleşebileceğini söyledi. Sezaryene alınan genç kadın, Tuna adında bir erkek bebek dünyaya getirdi. Doğum sonrası testleri yapılan Tuna bebek, koronavirüs negatif çıktı. Aile 15 gün boyunca karantinada kaldı. 

“DOĞUM SONRASI DA AYNI KORKULARI YAŞADIM"

Yeşilova, “Hem kendim hem bebeğim için endişelendim. İnternet üzerinden bu süreçte devamlı araştırma yapmıştım. Bebeğe koronavirüs bulaşmayacağını duymuştum. Sonrasında emzirebileceğimi öğrendim. Aslında çok olumlu şeyler okudum ama yine de kontrol edilebilir bir kaygı seviyesi değildi. Doğum sonrası da aynı korkuları yaşadım. Karantina sürecimiz oldu, bebeğim, eşim ve ben çekirdek aile şeklinde 15 gün karantinada kaldık" diye konuştu.

Tuna bebeğe doğar doğmaz test yapıldığını anlatan anne Yeşilova, “Koronavirüs testi negatif çıktı. M Doğum sonrası bebeğim 1 aylıkken burun tıkanması, ateş şikayetiyle hastaneye başvurduk. 10 gün hastanede kaldı. Aslında koronavirüs testi tekrar yapıldı. Yine negatif çıktı. Ancak koronavirüs nedeniyle semptomları bu şekilde gelişti. Şu anda çok iyi ama herhangi bir şeyi kalmadı" dedi.

TESTİ POZİTİF ANNE ADAYLARINA UYARILAR

Nöbetçi uzman kadın doğumcu olarak hastanede çalıştığı gece Selma Yeşilova'dan bir telefon geldiğini söyleyen Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nden Op. Dr. Mine Fisun Ergül,  koronavirüs testi pozitif olan anne adayları için şu uyarılarda bulundu:

“Enfeksiyon hastalıkları uzmanımızla koordineli şekilde doğum sonrası tedavisi devam etti. Doğumdan 2 gün sonra da sağlıklı şekilde taburcu ettik. Vaka sayısı çok arttığı için her gün en az 5-6 telefon alıyoruz. 'Takipli hastanızız, koronavirüs tanısı aldık' diye çok telefon geliyor. Temaslı olan anne adayları da kaygıyla bizi arıyor. Acil bir durum gelişmediği müddetçe karantina sürelerini tam doldurmaları gerektiğini söylüyoruz. Eğer oldu da annenin acil bir durumu gelişir, ağrısı olursa mutlaka bizi bilgilendirerek hastane kabulünü yapıyoruz. Anne adayları koronavirüse yakalandıysa eğer korkmasınlar. Doğum sağlıklı şekilde gerçekleşiyor. Ama tedbir almak daha önemli. Birincisi bu süreçte gebeye aşı yapmıyoruz. İkincisi de gebe koronavirüse yakalandığında anne hayatını tehdit eden boyuta gelmediği sürece anne koronavirüs ilacı kullanmıyor."

DHA

Sağlık