'Koronavirüste 'eksi vaka' senkronizasyon hatası'

'Koronavirüste 'eksi vaka' senkronizasyon hatası'
Koronavirüste Türkiye'nin 'eksi vakaya düşmesine' Sağlık Bakanı Koca'dan açıklama geldi: Covid-19 verilerinin tutulduğu sistemler arasında, 14 Nisan’dan beri yaşanan senkronizasyon hatası, aktif vaka sayısının matematiksel olarak mümkün olmayacak şekilde eksiye düşmesi sonucu fark edilmiştir.

CHP'nin Covid 19 Danışma Kurulu, Sağlık Bakanlığı’nın 29 Nisan’da 1924 yeni vaka ve 8 bin 302 iyileşen vaka bildirmesiyle Türkiye’nin dünyada eksi vakaya düşen ilk ülke olduğuna dikkat çekerek, bu durumun açıklanmasını istemişti.

Açıklamada “29 Nisan’da COVID-19 nedeniyle iyileşen ve ölenlerin toplamı, toplam doğrulanmış vakalardan 4 bin 776 kişi daha fazla çıktı. Sağlık Bakanlığı’na göre COVID-19 vakası olmayan ama iyileşen var” denildi.

‘PROBLEM ÇÖZÜLMÜŞTÜR’

Tartışmaların ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Twitter’dan bir açıklama yaptı:

“Covid-19 verilerinin tutulduğu sistemler arasında, 14 Nisan’dan beri yaşanan senkronizasyon hatası, aktif vaka sayısının matematiksel olarak mümkün olmayacak şekilde eksiye düşmesi sonucu fark edilmiştir. Problem çözülmüştür. Toplam aktif vaka 17 bin 259’dur.

İyileşen sayıları, yeni vakaların üzerinde. Aktif vaka sayısı düşüyor. Hastalarımıza tekrar geçmiş olsun diyoruz. Durumu daha "ağır" ve Covid-19’la savaşta bizi başarısız gösterecek bilgi kırıntılarına bile maalesef hastalık derecesinde takıntılı olanlara da şifa diliyoruz."

Sağlık