Kozmetik skandalı: Piyasadaki 532 kozmetik ürününden 438 uygunsuz çıktı

Kozmetik skandalı:  Piyasadaki 532 kozmetik ürününden 438 uygunsuz çıktı
Sağlık Bakanlığı, piyasada denetimini yaptığı 532 kozmetik ürününden 438’inin teknik düzenlemeye aykırı (uygunsuz), 5’inin ise güvensiz olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı,  teknik düzenlemeye aykırı 438 ve güvensiz 5 kozmetik ürün için 590 bin 664 lira para cezası uyguladı. Bazı ürünlere geri çekme ve imha işlemleri de yapıldı. Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in aktardığına göre Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Bilinen en ünlü Kozmetik markalarının dahi sahteleri internette satılabiliyor. Nasıl ki bitkisel ürünlerin internet gibi ortamlardan alınıp tüketilmemesi gerekiyorsa, aynısı kozmetik ürünler için de geçerli” dedi. Saydan özetle şunları söyledi:

“Türkiye’nin kozmetik sektörü ihracına baktığımızda, 2020 yılında 953.3 milyon doları bulduğu görülüyor. 2020 yılında Türkiye kozmetik sektörü ihracatından en fazla payı yüzde 22.5 ile güzellik, makyaj ürünleri ile tıraş ve deodorant ürünleri alıyor. Kozmetik pazarının bu kadar büyümesi, güvensiz ürünlerin artmasına da neden oluyor. Bakanlık tarafından, piyasadaki kozmetik ürünlerinin 532’si denetlenerek, denetlenen bu ürünlerin 438’inin teknik düzenlemeye aykırı, 5’inin ise güvensiz olduğu tespit edildi ve toplam 590 bin 664 lira para cezası uygulandı.

Bilinen en ünlü kozmetik markalarının dahi sahteleri internette satılabiliyor. İnternet gibi ortamlarda çok sayıda kalitesiz, sahte ürünlerin olması ve tüketicilerin bu ürünleri kullanıp zarar görmesi bizleri son derece endişelendiriyor. Eczane dışında özellikle internetten satılan bu ürünlerin takip ve denetim altına alınması kamu sağlığı için çok önemli. Bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından denetiminin sıkça yapılıp caydırıcı cezaların uygulanmaya devam etmesi gerekiyor.”

Gündem