Kraliçe'nin cenaze töreni öncesinde görülmemiş güvenlik hazırlığı: Polisler gizli mevzilere konuşlandı

Kraliçe'nin cenaze töreni öncesinde görülmemiş güvenlik hazırlığı: Polisler gizli mevzilere konuşlandı
Kraliçe 2. Elizabeth'in Pazartesi günü yapılacak cenaze merasimi öncesinde Londra'da şimdiye kadar eşi benzeri görülmemiş bir güvenlik hazırlığı yapılıyor.

BBC Türkçe'deki habere yarın yapılacak törene kadar Kraliçe'nin cenazesini ziyaret etmek isteyen binlerce kişi ise başkent sokaklarında kilometrelerce uzayan kuyruklar oluşturmaya ve saatlerce beklemeye devam ediyor.

Dünyanın dört bir yanından devlet başkanlarının Londra'ya akması bekleniyor. Londra'da eşi benzeri görülmemiş bir güvenlik hazırlığı sürdürülüyor.

Ülkenin istihbarat örgütleri MI5 ve GCHQ, polisin terörle mücadele şubesi ile işbirliği içinde çalışıyor, Londra Emniyet Müdürlüğü'ne İngiltere'nin dört bir yanından takviye güçler geliyor, askeri personel ve sivil görevliler dirlik ve düzeni koruma planında üzerlerine düşen rollere hazırlanıyor.

Salı gününden bu yana ayrıca 1500 askeri personel de başkentte görev yapıyor. Askeri bir helikopterin parlamentonun da bulunduğu Westminster bölgesinin üzerinde gezindiği görülebiliyor.

Perde arkasında ise istihbarat örgütü MI5, "ilgi duyulan kişiler" yani şiddet eylemi ya da aşırılıklara başvuracağından kuşkulanılan insanların davranışlarında bir farklılık görülüp görülmediğini izliyor.

Kraliçe'nin tabutu önünden geçerek ona veda etmek isteyen kalabalıklar uzun saatler sokaklarda kuyrukta bekledikten sonra sadece Westminster Salonu girişinde güvenlik kontrolünden geçiyor.

Devlet Başkanları bugünden itibaren Londra'ya gelmeye başlıyor. Aralarında Japonya İmparatoru Naruhito, Avrupa ülkelerinden, Tonga ve Butan'dan kral ve kraliçeler, Katar Emiri ve onlarca ülkenin devlet başkanı olacak.

Özellikle güvenlik riski yüksek görülen liderler arasında ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog da bulunuyor. Her bir ülkenin güvenlik örgütlerinin ayrı ayrı kaygıları var.

Londra Emniyet Müdürlüğü yetkilisi Stuart Cundy bu tür durumlarda liderleri korumakla görevli ekiplerle işbirliğine çok alışkın olduklarını söylüyor.

Devlet Başkanları Pazar gecesi Kral 3. Charles'ın vereceği davete katılacaklar. Pazartesi günü ise hep birlikte Westminster Kilisesi'ndeki cenaze törenine gidecekler.

Cenaze töreni sabahı damlardaki polis sayısı iyice artırılacak. Güvenli alanın çevresine silahlı polisler çok göze batmayacak şekilde yerleştirilecek ve ordunun özel komando birimi SAS de ihtiyaç halinde müdahaleye hazır bekleyecek.

Dünya