Kremlin: Putin'in programında Erdoğan'la görüşme yok

Kremlin: Putin'in programında Erdoğan'la görüşme yok
Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın zaman için planlanmış bir görüşmesinin olmadığını belirtti. Peskov, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Her iki lider de öngörülebilir gelecekte ikili bir görüşme gerçekleştirme niyetinde olduklarını teyit ettiler” demişti.

Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından Kremlin’den “Erdoğan-Putin” görüşmesine dair açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tahıl anlaşmasının süresi dolmadan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmeyi planladığına ilişkin açıklamasının sorulması üstüne, “Devlet Başkanı’nın (Putin) programında şu an için böyle bir görüşme bulunmuyor. Fakat gerekmesi halinde böyle bir görüşme organize edilecektir” dedi.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, Peskov, ‘Rusya’nın anlaşmanın uzatılmasını kabul etmemesinin sonuçlarının neler olabileceği ve böyle bir durumda tahıl gemilerinin Ukrayna limanlarından çıkışına izin verilip verilmeyeceğinin’ sorulması karşısında da ‘anlaşmanın süresinin dolmasına henüz birkaç gün olduğunu ve Rusya’nın kararını, bu konuları değerlendirmesinin ardından açıklayacağını’ kaydetti.

Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi kazanmasının ardından, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Putin, Erdoğan’ı seçim zaferi, yeniden Türkiye Cumhurbaşkanı seçilmiş olması nedeniyle tebrik etmek için aradığında, her iki lider de öngörülebilir gelecekte ikili bir görüşme gerçekleştirme niyetinde olduklarını teyit ettiler” demişti.

Ukrayna tahılının ülke limanlarından güvenli bir biçimde çıkarılması ve Rusya’nın da tarım ürünlerinin uluslararası pazarlara ulaşması önündeki dolaylı yaptırımların kaldırılmasını içeren paket anlaşmanın süresi 17 Temmuz’da dolacak.

Anlaşma, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in gözetiminde Temmuz 2022’de İstanbul’da yapılmıştı ve süresi şimdiye dek uzatıldı. (Kısa Dalga)

Dünya