Kremlin'den 'savaş suçu' iddialarına yalanlama

Kremlin'den 'savaş suçu' iddialarına yalanlama
Kremlin, İzyum'da ‘toplu mezarlar bulunduğu’ ve bunun da ‘Rusya’nın işlediği savaş suçlarına işaret ettiği’ yönünde Kiev yönetiminden gelen suçlamaları yalanladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’nın doğusunda bir süre öncesine kadar Rusya'nın kontrolünde olan yerleşim yerlerinde ‘toplu mezarlar bulunduğu’ ve bunun da ‘Rusya’nın işlediği savaş suçlarına işaret ettiği’ yönünde Kiev yönetiminden gelen suçlamaları reddetti. Kremlin Sözcüsü Peskov, “Bunlar Buça’daki senaryoların aynısı. Bu bir yalan ve tabii ki bu hikayede de hakikati savunacağız” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimi Zelenskiy, Rusya'nın kontrolüne geçen ve geçtiğimiz günlerde Kiev yönetiminin 'geri alındığını' açıkladığı Harkov bölgesine bağlı İzyum'da toplu mezar bulunduğunu söylemişti. Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında ise, İzyum'daki toplu mezarda 440 cesede ulaşıldığı iddia edildi. Ukrayna, Rusya'yı savaş suçu işlemekle itham etti.

İzyum'da toplu mezar bulunduğu iddialarının ardından Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Çek Cumhuriyeti, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyonun uluslararası savaş suçları mahkemesine taşınması çağrısı yaptı. Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, ''Tüm savaş suçlularının cezalandırılmasından yanayız" ifadelerini kullandı. Lipavsky, ''21'inci yüzyılda sivil halka karşı bu şekilde saldırıların düzenlenmesi korkunç bir durum. Bunu görmezden gelemeyiz'' dedi ve hızla özel bir savaş suçları mahkemesi kurulması için çağrıda bulundu

Dünya