Küba'da yeni bir dönem başlıyor: ''Castrosuz genç yönetim''

Küba'da yeni bir dönem başlıyor: ''Castrosuz genç yönetim''
Küba'da bugün toplanan Komünist Partisi Kongresi köklü değişikliklere imza atacak. Son Castro Raul, Parti Birinci Sekreterliğini bırakıyor. Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel bu göreve atanacak. Yönetim gençleşirken Politbüro üyeleri de yenilenecek.

Küba’da bugün toplanan Komünist Partisinin kongresi, tarihi bir gelişmeye imza atarak 60 yıllık döneme son verecek ve ülkenin yönetimini genç nesle devredecek.

Fidel Castro’nun 2016 yılında ölümünden sonra, yakında 90 yaşına girecek Raul Castro da yönetimi 60 yaşındaki Miguel Diaz-Canel’e bırakıyor ve ülkenin tarihinde yeni bir sayfa açılıyor.

Kübalıların çok büyük bölümü, ülkede devrime imza atanlardan başka herhangi bir yönetici tanımamıştı.

84 yaşındaki eski tüfek Ramon Blande, “Raul artık partinin başında olmayacak ama sorun çıkması halinde Raul burada, daha ölmedi” derken bir yandan da “Şüphesiz, Miguel Diaz-Canel de sorunlarla gerçekten yüzleşebiliyor” diyerek güvenini ifade ediyor.

BUGÜN BAŞLIYOR

Komünist Parti, ülkenin dört bir yanından gelen delegelerin katılımıyla başkent Havana’da bugün toplanıyor. Ülkenin sorunlarının ele alınacağı çalışmalar dört gün sürecek.

Kapalı kapılar ardında toplanan Kongre, Fidel Castro’nun devrimin sosyalist özelliğini ilan ettiği tarihten günü gününe tam 60 yıl sonraya rastlıyor. Çalışmaların bir bölümü televizyondan yayınlanacak.

Miguel Diaz-Canel’in, Küba’da en önemli görev olarak görülen parti birinci sekreterliğine atanması Kongrenin son günü yapılacak.

1959 Devrimi'ni yapan tarihî nesilden bazı büyük adlarından da Raul Castro'yla birlikte emekli olması bekleniyor. Bu kişiler arasında Partinin iki numarası 90 yaşındaki José Ramon Machado Ventura, ve 99 yaşındaki Ramiro Valdés de var.

Pandemi yüzünden turistlerin yokluğu nedeniyle bomboş kalan Havana sokaklarında Kübalılar daha ziyade kuyruklar, gıda sıkıntısı ve iki yerel paranın birleştirilmesiyle körüklenen yüksek enflasyon gibi sorunlarla ilgileniyor.

68 yaşındaki emekli Maria Martinez, “Kongre ile işlerin daha iyi olacağını düşünüyorum ama bu yetmez ki” diyor.

The Economist Intelligence Unit’ten analist Norman McKay, “Raul Castro emekli olmasının önemli bir olay olduğuna dikkat çekiyor ve 50 yıldan fazla süren bir hanedanın sona ermesini temsil ettiğini ve önemli ekonomik sorunlar ve güçlüklerin olduğu bir döneme rastladığını” belirtiyor.

McKay, “Bu değişiklik, Komünist Partinin yönetiminde ille de ani bir değişiklik olacağı anlamına gelmiyor ama internetin şeffaflık ve özgülük taleplerini kolaylaştırması beklenir. Bu da Komünist Partinin görmemezlikten gelemeyeceği sorunları gündeme getirebilir” dedi.

FARKLI BİR DÖNEM 

Küba son aylarda eşine pek rastlanmamış bir dönem yaşıyor. Mobil internetin gelişiyle birlikte sanatçıların gösterileri, muhaliflerin protestoları, hayvan hakları savunucuları gibi konularda sivil toplumun seferberliği gibi yeni gelişmelerin körüklediği bir huzursuzluk dalgası ülkeyi kaplamış durumda. Genç Kübalıların daha fazla siyasî özgürlük ve ifade özgürlüğü talepleri sosyal medya platformlarında yankılanıyor.

Ülkede 2018 yılında cep telefonlarında internetin kullanılabilmesinin sağlanması, o zamana kadar resmi medyaya özgü olan bilgi ve ifade alanlarını halka da açmış oldu.

Küba asıllı Amerikalı senatöre Marco Rubio, “Raul Castro’nun Küba Komünist Partisinin yönetimini bırakması gerçek bir değişim anlamına gelmez. Ama gerçek bir değişim nasıl olsa yolda” diyerek sosyal medya tartışmalarına göndermede bulunuyor.

Siyaset bilimci Harold Cardenas ise “Küba toplumunda büyük bir siyasî yorgunluk duygusu var. Bu da Trump yönetimin uyguladığı Küba’ya maksimum baskı politikasının etkileri ve Küba yöneticilerinin sözlerine ve projelerine Küba halkının duyduğu güven eksikliğinden kaynaklanıyor. Siyasî muhalefet işte bu durumu sermayeye çevirmeye çalışıyor” diyor.

Donald Trump’ın uyguladığı maksimum baskı politikası, 2019 yılından itibaren Amerikan turistlerinin çok rağbet ettiği gemi seferlerini durmasına yol açtı, 2020 yılında yabancı ülkelerde yaşayan Kübalıların Küba’daki yakınlarına para göndermelerini sağlayan Western Union hizmetlerinin kesilmesine sebep oldu.

Küba’da dolarla satış yapan mağazaların çoğalması da dövizden yoksun Küba vatandaşlarının iç geçirmesine sebep oluyor.

Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, bütün siyasî hayatını geçirdiği Küba Komünist Partisinin ilk sivil yöneticisi olacak. Raul de Komünist Partisinin başındaki son Castro olarak emeklilik hayatına başlayacak.

Devlet Başkanlığı görevini 2018’de yardımcısı Miguel Diaz-Canel'e devreden Raul Castro, Fidel Castro’nun 2016’da ölümünden sonra uluslararası sahneye çıkmıştı.

1959'dan beri iki kardeş tarafından yönetilen Küba, artık tümüyle ''Castrosuz'' bir yönetime geçiyor.

Küba’da iktidarın kalbi olarak nitelendirilen Komünist Parti Siyasî Bürosu da daha genç erkek ve kadın üyelerle yenilenecek. (AJANSBİZİM)

Dünya