Kübra Par'dan, Pervin Chakar'a 'Kürt kimliği' eleştirisi: "Dünyaca ünlü olmadığını öğrendim"

Kübra Par'dan, Pervin Chakar'a 'Kürt kimliği' eleştirisi: "Dünyaca ünlü olmadığını öğrendim"
Kübra Par yayında, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in sanatına saygı amacıyla elini öptüğü, sanatçı Pervin Chakar için, "Dünyaca ünlü olmadığını öğrendim. Daha çok Kürt kimliği üzerinden yaptığı açıklamalarla gündeme gelmiş" dedi. Gelen tepkiler sonrasında ise "Yorumumun Pervin Chakar’ın Kürt kimliği ile zerre ilgisi yok" savunmasında bulundu.

Sunucu ve gazeteci Kübra Par'ın, TV 100'deki yayında, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Kadıköy Süreyya Operası'nda dinlemeye gittiği ve operanın bitiminin ardından saygı amacıyla reverans yaparak elini öptüğü, soprano Pervin Chakar hakkındaki sözleri gündem oldu.

Kübra Par, yayında klasik müzik konserlerini takip etmeye çalışan bir gazeteci olarak Chakar'ın adını hiç duymadığını söyleyerek, konuyla ilgi İstanbul Devlet Senfoni'den ve Opera-Bale'den sanatçıları aradığını anlattı.

Chakar'ın önemli bir sanatçı olup olmadığını merak eden Par, "Pervin Chakar'ın gerçekten dünyaca ünlü bir soprano olup olmadığını Devlet Opera ve Balesi'ndeki sanatçılara sordum" dedi.

Sanatçıların kendisine yanıtlarını öne süren Par sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayır biz de adını bu vesileyle duyduk. Aslında bu kadar başarılı bir sanatçı olsaydı muhakkak duyardık. Hem İstanbul'da hem Ankara'da bizim Opera- Bale Genel Müdürlüğümüz kendisini muhakkak kadroya almak isterdi. Ama daha çok Kürt kimliği üzerinden yaptığı açıklamalarla gündeme gelmiş. Bunun üzerinden dünyada çeşitli operalara etkinliklere katılmış bir isim. Ancak sanatıyla dünya çapında başarılar elde ederek, klasik müzik otoriteleri tarafından dünyaca ünlü soprano olarak kabul edilmiş biri değil."

'CHP'nin Genel Başkanı hangi sanatçının önünde eğilecek, hangi sanatçının elini öpecek, bu açıdan ben eleştiriyorum'

Özgür Özel'i 'Bir sanatçının önünde eğildiği için' eleştiren Par "Ben bundan hareketle sayın Özgür Özel'i nacizane eleştirmek istiyorum. HDP ile ilişkiler, sanatçının Kürt kimliği vs. bir tarafa bırakıyorum ama Türkiye'yi yönetmeye aday CHP'nin Genel Başkanı hangi sanatçının önünde eğilecek, hangi sanatçının elini öpecek, bu açıdan ben eleştiriyorum. CHP'nin kültür- sanat politikaları açısından sınıfta kalması" yorumunda bulundu.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'a konuşan Özel ise hakkında konuşulanlara "Ben kendisinin elini Kürt vatandaşların gurur duyduğu bir sanatçı olarak nezaketen öptüm. Burada da hiçbir pişmanlığım yok." diye konuştu.

Kamuoyundan tepki yükseldi

Par'ın sözlerini kendi hesabından paylaşması sonrası ise sosyal medyadan tepki yükseldi. Kübra Par, eleştirisinin, sanatçının Kürt kimliği üzerinden olması nedeniyle tepki gördü.

1-001.png

2-001.png

cccc.png

Gelen tepkiler sonrası açıklama

Gelen eleştirilere toplu cevap diyerek başladığı sözlerinde, Yorumunun Pervin Chakar’ın Kürt kimliği ile ilgisi olmadığını belirten Par şunları söyledi:

"Benim Kürtleri tebrik etmemek gibi bir takıntım yok, olamaz da…
İtirazım günlerdir “Dünyaca ünlü soprano” diye tanıtılmasına. Elbette ben bu konuda bir otorite değilim, tam da bu nedenle işi bilenlere sordum.
Hepsinin yanıtı ortaktı. Serhan Bali ile diyaloğumuzu da yukarıda yazdım. Bir sanatçının sadece etnik kimliği üzerinden eleştirilmesi ne kadar yanlışsa, sadece etnik kimliği nedeniyle sanatına dokunulmaz gözüyle bakılması veya kendisini etnik kimliği üzerinden yükseltmeye çalışması o kadar yanlış.
Bu ülkede eli öpülecek Kürt ve Türk pek çok sanatçımız var.
Özgür Özel de elbette istediği sanatçıyı tebrik edebilir.
Önünde eğilebilir, elini öpebilir. Ama birileri “Bunun siyasetle ilgisi yok, dünyaca ünlü bir sopranaya selam duruyor” diyorsa, hakikaten öyle mi diye sorguluyor insan…
"

Pervin Chakar'ın kariyeri...

Müzik hayatına Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde başlayan sanatçı, müzik öğretmeninin anne babasına kızlarının sesinin güzel olduğunu söylemesi sonrası Bismil Halk Eğitim Merkezi’nin düzenlediği yarışmaya katılarak 14 yaşında birinci oldu.

2003 yılında Ankara’da Gazi Üniversitesi Müzik Eğitim Bölümü Şan Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu.

2007 yılında Perugia F. Morlacchi Konservatuarı’ndan üstün derece ile diploma aldı.

Sahneye ilk kez 2005 yılında Uluslararası Eskişehir Müzik Festivali’nde Carl Orff’un Carmina Burana eserinde solo soprano olarak çıkan Pervin Chakar, aynı yıl Handel’in Deidamia eserinde Nerea rolünde Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde yer aldı.

Uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanan Pervin Chakar, 28. Uluslararası Mari Caniglia Opera Yarışması’nda 1.lik (2011), New York Lotte Lehmann Vakfı özel ödülü yılın en iyi kadın sesi (2011), 4. Milano Magda Olivero Opera Yarışması’nda 2.lik (2010), 11. Tiran Marie Kraja Opera Festivali Yarışması’nda 2.lik (2010), 6. Leyla Gencer Opera Yarışması’nda 3.lük (2010) ödüllerini aldı. Yine Rigoletto (Gilda) rolüyle 2. Primo Palcoscenico ve 3. Giovanni Pacini yarışmalarında birincilik ödüllerine değer görüldü. Civico de La Spezia’da ve A. Bonci di Cesena Tiyatrolarında sahne aldı. (Kısa Dalga)

Kültür Sanat