KULİS/ AKP’ye göre HDP’nin kapatılmasında Kürt seçmen dışındaki en büyük engel: Z kuşağı

KULİS/ AKP’ye göre HDP’nin kapatılmasında Kürt seçmen dışındaki en büyük engel: Z kuşağı
AKP, HDP’nin kapatılmasına Kürt seçmenin oylarının yanı sıra önümüzdeki seçimde ilk defa oy kullanacak 7 milyon Z kuşağı nedeniyle sıcak bakmıyor.

AKP kulislerine göre, iktidar partisi HDP’nin kapatılmasını hem Z kuşağı, hem Kürt seçmen tarafından tepkiyle karşılanacağı için doğru bir yol olarak görülmüyor. 2023 seçimlerinde 7 milyon genç ilk defa oy kullanacak.

Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi, parti kapatma konusunda AKP içindeki eğilimi kaleme aldı. Selvi, yazısında, şu kulis bilgilerini aktardı:

“MYK toplantısında ele alınmamış ama Meclis’te konuştuğum AK Parti milletvekillerinin gündeminde iki konu vardı. Biri HDP’nin kapatılması konusu, diğeri ise HDP’lilerin dokunulmazlıkların kaldırılması.

HDP’nin kapatılmasına sıcak bakılmıyor. Hem AK Parti geçmişte kapatma davası ile muhatap olmuş bir parti olması, hem de ilke olarak parti kapatmanın doğru bulunmaması nedeniyle. HDP’ye gelene kadar HEP’ten başlayarak bu hareketin yedi partisi kapatıldı. Sonuç ne oldu? Bir mağduriyet görüntüsü oluştu. Kurulan her yeni parti daha güçlenerek geldi. Konuştuğum AK Partililer, siyasi tarihe parti kapatan bir parti olarak geçmek istemediklerini ifade ettiler. Türkiye’nin kaderini yargı kararları ile çizmenin doğru olmayacağını vurguladılar. Bunlar ilkeli tavırlar. Bir de işin siyasi sonucu var. AK Parti, HDP ile birlikte en çok Kürt oylarına sahip bir parti. 2023 seçimlerine giderken iki kesim çok etkili olacak.

1- 2023 seçimlerinde ilk kez oy kullanacak olan 7 milyon Z kuşağı seçmen.

2- Kürt oyları.

Parti kapatma hem Z kuşağı, hem Kürt seçmen tarafından tepkiyle karşılanacağı için doğru bir yol olarak görülmüyor.

Siyasetin de bir matematiği var.

Peki HDP için kapatılma davası açılır mı? Açılsa da parti kapatma yerine Hazine yardımının kesilmesi, PKK terör örgütüyle ilişkisi nedeniyle odak oluşturulmasına neden olan isimlerin milletvekilliğinin düşmesi gibi bir kararla sonuçlanabilir deniliyor.

Tabii doğru olanı insan hakları, özgürlükler ve ekonomide reformlara yönelmiş olan Türkiye’nin yeniden parti kapatmalarla anılmaması...”




 

Gündem