Kulis: CHP ve İYİ Parti en az 18 ilde tek listeyle seçime giriyor

Kulis: CHP ve İYİ Parti en az 18 ilde tek listeyle seçime giriyor
Muharrem Sarıkaya, "CHP ve İYİ Parti arasındaki ortağın listesinden girilen yer sayısı 16-18 arasında olabilir; geri kalan yerlerde ise diğer 3 parti, DEVA, Gelecek ve SP ile liste yapılabilir” diye yazdıl

İttifak protokollerinin Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilmesinin ardından, ittifakların gündeminde seçime hangi yöntemle girecekleri bulunuyor.

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Millet İttifakı bileşenlerindeki bu tartışmaları yazdı.

Millet İttifakı’nda Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi ile ‘ittifak içinde ittifak’ önerisi getirmişti.

Sarıkaya, üç partinin iki haftadır süren görüşmelerinde bir sonuca ulaşılamadığını belirterek, “Nitekim DEVA Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, dün telefonda ‘Çatı İttifakı görüşmelerinde yol alınamadı; ancak bütün içinde liste ittifakı olur, farklılık olmaz’ dedi. Yine de iki liderin, Karamollaoğlu ve Babacan’ın bugün bir araya gelip konuya nokta koymaları bekleniyor” dedi.

Sarıkaya, CHP ve İYİ Parti arasındaki görüşmeler konusunda ise şunları yazdı:

“Millet İttifakı’nın başat iki bileşeni CHP ve İYİ Parti arasında süren görüşmeler ise beklentilerin oldukça ilerisinde. Hem CHP hem de İYİ Parti’den süreci takip eden iki ismin sözleri sanki yan yana oturup birlikte benzer cümleleri kuruyor gibiydi: “Görüşmelerde %95 uzlaştık. Bir iki yer kaldı, onu da bitiririz; karşılıklı anlayışımız iyiden de iyi durumda, mükemmel gidiyor.”

Aktarıldığına göre öncelikle CHP ve İYİ Parti’nin geçen seçim milletvekili çıkaramadığı yerler masaya konulmuş. Geçen seçim CHP, Ağrı, Aksaray, Batman, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Muş, Osmaniye, Rize, Siirt, Şırnak ve Van’ın da arasında olduğu 25 ilde milletvekili çıkaramadı. Bazı illerde ise CHP çıkaramamakla birlikte Aksaray’da olduğu gibi İYİ Parti milletvekiline sahip oldu. Bu kapsamda önce hangi partinin kamuoyu yoklamalarında bu illerde önde olduğuna bakılmış; hangisi önde ise onun listesinden girilmesi konusunda uzlaşı sağlanmış.

BASAMAK VEYA FERMUAR YOK…

Ardından sıraların ne şekilde paylaşılması gerektiği konusuna geçilmiş; karşılıklı anlayış ve gerçekliliğe dayalı bir tutum sergilenmiş. Fermuar veya basamak modeli yerine, güç odaklı bir anlayış hakim olmuş; yani her yerde birinci sıra birine, ikinci sıra diğerine modeli işletilmemiş. CHP’nin bu aşamada İYİ Parti lehine tutumunun daha fazla olduğu bizzat İYİ Parti kaynakları tarafından dile getirildi. Görünen o ki 25 yerde milletvekili bulunmamakla birlikte CHP ve İYİ Parti arasındaki ortağın listesinden girilen yer sayısı 16-18 arasında olabilir; geri kalan yerlerde ise diğer 3 parti, DEVA, Gelecek ve SP ile liste yapılabilir.” (Kısa Dalga)

Politika