Kulis: Cumhur ittifakında 'seçimin ertelenmesi' tartışması için kim ne diyor?

Kulis: Cumhur ittifakında 'seçimin ertelenmesi' tartışması için kim ne diyor?
İktidar partisi kulislerinde de seçimler konusunda henüz bir tutum değişikliği olmadığı belirtilirken “Bir erteleme olacaksa da bu ancak Meclis’teki tüm siyasi partilerin uzlaşmasıyla olur” görüşü dile getiriliyor.

Depremde can kaybı artarken ve yıkımın etkisi sürerken Türkiye bir yandan da seçimin yapılıp yapılmayacağını konuşuyor. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, deprem felaketinin ardından seçimlerin yapılamayacağını öne sürerek, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savundu.
Gazeteci Murat Yetkin’e konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu ise seçimin ertelenemeyeceğini belirtti.

BBC Türkçe'den Ayşe Şayın'ın haberine göre. seçime ilişkin AKP’de alınmış yeni bir karar yok. İktidar partisi kulislerinde de seçimler konusunda henüz bir tutum değişikliği olmadığı belirtilirken “Bir erteleme olacaksa da bu ancak Meclis’teki tüm siyasi partilerin uzlaşmasıyla olur” görüşü dile getiriliyor.

Siyasi parti kulislerinde konuşulanlar şöyle

AKP için düşük ihtimal

AKP kulislerinde şu ana kadar partinin seçim tarihine ilişkin bir karar değişikliği olmadığı vurgulanıyor. Ancak parti içinde seçimlerin ertelenmesi olasılığının olup olmadığı da tartışılıyor.

Bazı parti yöneticileri ise muhalefetle uzlaşma sağlanmadan seçim erteleme kararının yaşama geçme olasılığını düşük görüyor.

Bir AKP milletvekili “Bir yola çıktık, artık dönüşü olmaz” görüşünü dile getirirken, partisinin tutumuna ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor: “Seçim tarihi olarak 14 Mayıs açıklandı. Şu anda aynı yerdeyiz, gündemimizde seçim erteleme yok.

“Ama eğer deprem nedeniyle bu kararda bir değişiklik olursa da Meclis’teki partilerle uzlaşma aranması şart. Bazı AKP kurmayları Erdoğan’ın meşruiyetini şimdiye kadar hem sandıktan aldığını ve bu nedenle de seçimi tartışmalı hale getirecek bir adım atmayacağını savunuyorlar. AKP kurmayları, Arınç’ın görüşlerinin “kişisel” olduğu ve partiyle uzun süredir yakın ilişkisi kalmadığına işaret ediyorlar.

MHP ne diyor?

MHP kurmayları böyle bir konunun henüz AKP ile görüşülmediğini belirtirken, bu tür kararlar için biraz sürecin görülmesi gerektiğine işaret ediyorlar.

Bazı MHP yöneticileri “Eğer seçim ertelenirse muhalefet, ‘seçimden kaçmak için depremi kullandılar’ diye bir algı oluşturabilir, o nedenle çok iyi ölçüp biçmek lazım” görüşünü dile getiriyor.

Kimi üst düzey MHP’liler “Seçimi, deprem nedeniyle ertelemek, ‘devlette acizlik’ olarak da algılanabilir. Bu tür kararlar alınırken, her türlü ihtimal değerlendirilir” ifadelerini kullanıyor.

MHP lideri Bahçeli 14 Şubat'taki grup toplantısında "Kimse kusura bakmasın, 'devlet yok' diyen karakter yoksulları, iç işgal cephesinde konuşlanmış işbirlikçi sefillerdir" dedi

CHP: OHAL altında 81 ilde seçim yapıldıysa 10 ilde de yapılır


CHP ise seçimin ileri bir tarihe ertelenmesin anayasal olarak mümkün olmadığı görüşünde.

Anayasa’nın 78. maddesinde sadece “savaş nedeniyle” seçimlerin ertelenebilmesi hükmü olduğuna işaret eden parti yöneticileri, “deprem veya başka bir doğal afet” yüzünden ertelenebileceğine ilişkin hüküm bulunmadığına dikkat çekiyorlar.

Bir erteleme olacaksa da bunun ancak parlamentodaki siyasi partilerin uzlaşması ve anayasaya geçici madde koyarak mümkün olabileceği ifade ediliyor.



İYİ Parti’de de beklenti seçimlerin zamanında yapılması yönünde

İktidarın YSK kararıyla seçimi erteletme gibi bir girişimde bulunması halinde bunun çok “zorlama” bir karar olacağı belirtilirken, Meclis’te uzlaşma olmadan da bir karar alınmasının mümkün olmadığı ifade ediliyor. Bazı parti yöneticileri 14 Mayıs’ta bile seçimin yapılabileceğine işaret ederek, “Milletin hayrına olan seçimin zamanında veya 14 Mayıs’ta yapılmasıdır. Türkiye bu süreci ancak yeni bir milli irade ile aşabilir” yorumunu yapıyor.

(Kısa Dalga)

Gündem