Kulis: DEM Parti, CHP ile neden anlaşamadı? İşte 3 sebebi

Kulis: DEM Parti, CHP ile neden anlaşamadı? İşte 3 sebebi
Seçmen, DEM Parti’den aday çıkarmasını istedi. İkinci olarak seçmende CHP logosuna oy verme alışkanlığının gelişmesi riski vardı. Üçüncüsü destek vererek kazanılan belediyelerdeki rant ilişkisinin gölgesini üzerlerine düşürmemek.

Yerel seçim sürecinin en tartışmalı kararlarından biri de DEM Parti’nin başta İstanbul olmak üzere kendi adaylarını çıkarması oldu. Önceki seçimlerde İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde aday çıkarmayarak CHP’ye destek veren DEM Parti, bu seçime kendi logosu ve adaylarıyla girecek.

DEM Parti, İstanbul’da Esenyurt başta olmak üzere 22 ilçede aday göstermeme kararı alarak sadece sınırlı bir işbirliğine gitti. Peki, DEM Parti neden bu seçimde CHP ile anlaşamadı?

3 neden

Gazete Duvar’ın kulis haberine göre, bunun üç nedeni var. Buna göre seçmen, DEM Parti’den aday çıkarmasını istedi. İkinci olarak seçmende CHP logosuna oy verme alışkanlığının gelişmesi riski vardı. Üçüncüsü destek vererek kazanılan belediyelerdeki rant ilişkisinin gölgesini üzerlerine düşürmemek.

"Rant ilişkisinin gölgesinin üzerimize düşmesini istemiyoruz"

Söz konusu kulis yazsının ilgili kısmı şöyle:

“CHP ile DEM Parti arasında yerel seçim iş birliği görüşmelerinden çok az sayıda seçim bölgesinde uzlaşıya varıldı. Cumhur İttifakı’nda MHP’ye bırakılan iki büyükşehir Mersin ve Manisa’da aday çıkarmayacak olan DEM Parti İstanbul’da ise Esenyurt başta olmak üzere 22 ilçede aday göstermeme kararı aldı. Yerel seçimde çok sınırlı sayıda iş birliğine gittiklerini söyleyen DEM Partililer bunun nedenlerini, “Derdimiz CHP’ye kaybettirmek, AK Parti’ye kazandırmak değil. Birincisi seçmenimiz bizden kendi adaylarımızı çıkarmamızı istedi. İkincisi son iki seçimde muhalefet içinde iş birliği önemliydi ama seçmenimizde CHP logosuna oy verme alışkanlığının gelişme riski bizim için büyük sorun.

Üçüncüsü iş birliği sonunda kazanan başkanlar kendi politikalarını izliyor. Biz de yönetmediğimiz belediyelerde yaşanan rant ilişkisinin gölgesinin üzerimize düşmesini istemiyoruz. Yerel seçim kendimizi, politikalarımızı topluma anlatıp, örgütsel yapımızı güçlendirip, 2028 hazırlığını yaptığımız bir seçim olacak” sözleriyle açıklıyor.” (Kısa Dalga)

Politika