Kulis: Emekli maaşına ek zam seçim öncesine bırakıldı

Kulis: Emekli maaşına ek zam seçim öncesine bırakıldı
Yılbaşında emeklilere ilk 6 ay için yüzde 30 zam verilirken, mayıstaki seçim öncesi yüzde 10 zam daha yapılabileceği bildirildi.

Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, emekli maaşlarıyla ilgili kulisi bugün köşesinde yazdı.

Kulislere yansıyan bilgiye göre, 2023 yılının ilk 6 ayı için emekli maaşlarına yüzde 40 civarında bir artış planlanmıştı. Ancak oran yüzde 30'la sınırlı tutuldu. Kalan kısmı seçim öncesine bırakıldı.

Çetingüleç, "Enflasyon karşısında koruyucu zamların yapılmamasındaki en önemli etken emekli maaşının devlet tarafından ödeniyor olması" diye yazdı.

Emekli maaşına zam yüzde 30'da tutulurken, asgari ücrete yüzde 50'nin üzerine zam yapılmıştı.

Kısa Dalga'ya konuşan eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, hükümetin emekli maaşını düşük tutup asgari ücreti yükseltmesini "Yörük sırtından kurban kesmeye" benzetti.

'Küçük işletmeler kapanıyor'

"Asgari ücreti kim ödüyor? Özel sektör" diyen Temizel, şöyle devam etti: "Büyük ölçüde orta ve küçük ölçekli işletmeler asgari ücretli eleman çalıştırıyor. Asgari ücrete istediği zammı yapıyor ama küçük işletmeler maliyet artışı yüzünden kapanmaya başladı. Çözüm enflasyonu düşürmek olmalı. İnsanlar 'enflasyon artmasın asgari ücrete de zam gelmesin' demeye başladı."

Emekli zammının iki boyutu var. Birincisi emeklilerin refahını sağlamak, ikincisi kaynak yaratmak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geçen yıl 9 aylık dönemdeki açığı 38 milyar lira. Emeklilikte yaşa takılanlar dahil edildiğinde bu açığın çok daha yukarılara çıkacağı kesin.

Aynı zamanda eski bir Gelirler Genel Müdürü olarak Zekeriya Temizel bu konuda ne düşünüyor?

"Elbette emeklilerin insanca yaşamalarını sağlayacak zammın yapılması gerekiyor, ama artık aktüeryal denge (kaç çalışanın kaç emekliye bakacağını gösteren rakam) iyice bozulmuş durumda. Genç nesiller daha önce çalışmış ve toplumu sırtında taşımış olan insanların bakımını üstlenirler. Buna nesiller arası dayanışma denir. Genellikle 2 çalışan 1 emekliyi finanse ederdi, şimdi 6-7 çalışan1 emekliyi finanse ediyor. Aktüeryal denge işlemiyor. Enflasyon almış başını gidiyor. Sosyal devlet çalışana ve emekliye yaşamını sürdürecek ücreti vermek , refah payını da eklemek zorunda. Ama gelir gider dengesi bozulursa bunu yapamazsın. İpin ucu kaçtığında toparlanması zor. Acilen üreten ekonomiye dönülmeli." (Kısa Dalga)

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi