Kulis: "Erdoğan, laiklik ile ilgili tartışmaların yeniden gündeme gelmesinden hoşnut değil"

Kulis: "Erdoğan, laiklik ile ilgili tartışmaların yeniden gündeme gelmesinden hoşnut değil"
Ankara kulislerine göre laiklik tartışmaları AKP MYK'da da gündeme geldi, Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili değerlendirme yapmadı.  AKP’li kaynaklar, Erdoğan’ın “laiklik ile ilgili tartışmaların yeniden gündeme gelmesinden hoşnut olmadığını” söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın sözleriyle başlayan, eski AKP’li Resul Tosun’un “laikliğin anayasadan kaldırılmasına” yönelik sözleriyle büyüyen tartışma, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da gündeme geldi.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu imzalı kulis haberine göre  toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili değerlendirme yapmadı, bu durum AKP’li üyelerce de “dikkat çekici” olarak değerlendirildi.  AKP’li kaynaklar, Erdoğan’ın “laiklik ile ilgili tartışmaların yeniden gündeme gelmesinden hoşnut olmadığını” söyledi. Erdoğan, bu tartışmaların devam etmesi halinde, hem toplumdaki “laik kesimin hem de 28 Şubat sürecinde yaşananlar üzerinden dindar kesimin rahatsız olacağını” düşünüyor. AKP’li kaynaklar, Erdoğan’ın partinin üzerinde çalıştığı yeni anayasa hazırlığına da dikkat çekiyor. Erdoğan’ın her fırsatta, “toplumun tüm kesimini kucaklayan bir anayasayı partisinin yapmasını amaçladığını” açıkladığı belirtilirken bu çalışmalar sırasında ilk 4 madde ile ilgili ortaya atılan “dilde revizyon” şeklindeki tartışmalara da sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Kaynaklar, “Eski AKP milletvekili Resul Tosun gibi bir dönem partide siyaset yapan isimlerin bu konularda yaptığı değerlendirmeye kızıyor” değerlendirmesi yaptı.

AKP’li kaynaklar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “laiklik” tartışmaları üzerinden yaptığı açıklamada çok net bir şekilde “Cumhuriyet sütununu kırdırmayız” ifadelerini kullandığına dikkat çekiyor. MHP’nin ve Türkiye’deki milliyetçi kesimin “laiklik konusunda hassasiyeti bulunduğu” belirtilirken  “Erdoğan’ın, sürekli gündemde tutulmak istenen ‘laiklik’ tartışmasının ‘MHP ile AKP arasındaki ittifaka da zarar vereceğini ve birlikteliğin bu gibi tartışmalarla zedelenmesini istemeyeceği” ifade ediliyor. 

Gündem