Kulis: 'Yüzde 50+1' AKP'yi ikiye böldü iddiası

Kulis: 'Yüzde 50+1' AKP'yi ikiye böldü iddiası
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “50+1 şartının değişmesi isabetli olur” sözleri parti içinde tartışmalara neden oldu. AKP’de büyük bir kesim 50+1 sistemini savunurken, ‘Sistem tartışılır’ diyenlerin de olduğu öğrenildi.

AKP 'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya dönüşü yaptığı “50+1 şartının değişmesi isabetli olur” açıklaması siyasetin gündemini değiştirdi.

Bahçeli: Muhtar seçmiyoruz

Erdoğan’ın bu çıkışı sonrası gözler Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’ye çevrildi.

Bahçeli partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada “Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal olacak şeklidir. Milletvekili, belediye başkanı, muhtar seçmiyoruz. Cumhur'un bütününü temsil edecek cumhurbaşkanı seçiyoruz. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı görüşteyiz” ifadelerini kullandı.

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “değişime vize vermeyen” konuşması AKP’de de karşılık buldu.

AKP'yi ikiye böldü iddiası

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun kulis haberine göre, AKP’de Bahçeli’nin açıklamalarının masaya yatırıldığı ve iki liderin bugün bir araya gelerek, birlikte değerlendirme yapacakları ileri sürülürken yüzde 50+1 tartışması AKP’yi de “ikiye böldü.”

Partide “Cumhurbaşkanı çoğunluğun oyunu alarak seçilmeli” diyenler ile “Yüzde 50+1 değişirse, sistem tartışmaları gündeme gelir” diyenler bulunuyor. “Cumhurbaşkanı çoğunluğun oyunu alarak seçilmeli” görüşünü benimseyen bazı AKP’liler, “Erdoğan ile aynı tezi savunuyor.”

Bazı partililer, “oy oranları daha az olan partiler, oy oranları daha fazla olan partilere adeta ‘Biz olmazsak, kazanamazsınız’ ya da ‘Bize ihtiyacınız var’ demeye başladı” derken; önemli bir kesim ise yüzde 50+1’i “demokrasinin temeli” olarak görüyor. Ayrıca partide “AKP’nin yeni ve sivil bir anayasa için MHP’nin de desteğine ihtiyaç bulunduğu” ifade ediliyor. (Kısa Dalga)


Gündem