Kulislerde seçim tarihi tartışılıyor, ertelenebilmesinin tek koşulu belli oldu

Kulislerde seçim tarihi tartışılıyor, ertelenebilmesinin tek koşulu belli oldu
Türkiye’de yaklaşık 13,5 milyon insanın yaşadığı 10 ili etkileyen deprem felaketi ve OHAL ilanının ardından, siyasi kulislerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği 14 Mayıs tarihinde seçimin yapılıp yapılamayacağı, hatta seçimin normal tarihi olan 18 Haziran sonrasına ertelenip ertelenemeyeceği tartışılıyor.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaklaşık 10 saat arayla meydana gelen, başta Hatay olmak üzere Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa'da yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’nin gözü, arama - kurtarma çalışmalarına çevrildi.

Siyaset kulisleri de yaklaşan seçimlerin ertelenip ertelenemeyeceğini tartışmaya başladı.

Milliyet'ten Mehtap Gökdemir'in haberine göre CHP’nin hukukçu kurmayları ise Anayasa’da bu konuda açık hüküm olduğuna işaret ederek, seçimin ancak savaş sebebiyle 1 yıl geriye bırakılabileceğini vurguladılar.

Başka hiçbir gerekçe ile seçimlerin ertelenemeyeceğini kaydeden CHP’li kurmaylar, “Anayasa, ‘Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir’ diyor. Yani sadece savaş, onun dışında bir sebeple ertelenemez. Cumhur İttifakı 14 Mayıs’ta seçime işaret etmişti. 14 Mayıs’ta yapar, yapmaz, ona artık Meclis karar vermeyecek, Cumhurbaşkanı karar verecek. Ama bu tarihte yapılmasa da Anayasa uyarınca 18 Haziran’da yapılmak durumunda. O tarihi daha öteye atamazlar” ifadelerini kullandılar. (Kısa Dalga)

Gündem