"Kulüp" dizisine danışmanlık yapan Barokas: "Gökçe Bahadır'a 3 ay Ladino dersi verdim"

"Kulüp" dizisine danışmanlık yapan Barokas: "Gökçe Bahadır'a 3 ay Ladino dersi verdim"
Kulüp dizisine Ladino konusundaki danışmanlığıyla katkı sağlayan tiyatrocu ve yazar Forti Barokas, "Gökçe Bahadır’a 3 ay haftada iki kez pandemi dolayısıyla online Ladino dersi verdim. Beni en çok etkileyen ona Şabat mumu duasını öğretmekti. Ladino yetmiyormuş gibi bir de İbranice dua öğrendi. Diziyi izlediğimde o sahneyi kusursuz yaptığını fark ettim çok hoşuma gitti" dedi.

Netflix’in son günlerde çok konuşulan dizisi Kulüp dizisine yapan tiyatrocu Forti Barokas danışmanlık yapıyor. Dizideki ana karakterlerin birçoğu Yahudi ve dizide İstanbul Yahudi kültürüne ve yaşamına dair birçok unsur izleyicilere aktarılıyor.

Avlaremoz'dan Kenan Cruz Çilli, diziye Ladino konusundaki danışmanlığıyla katkı sağlayan tiyatrocu ve yazar Forti Barokas’la konuştu. Anadilinin Ladino olduğnu söyleyen Barokas, diziye nasıl dahil olduğunu ve hazırlanma sürecini özetle şöyle anlattı:

"Kulüp dizisine tanımadığım bir hanımın telefonuyla dahil oldum. Dizi bir Yahudi ailesini konu alıyor. Senaryonun bazı bölümleri Ladino’ya çevrilecek. Ayrıca başrol oyuncusu da Ladino konuşmalı. Sizden bu konuda yardım istiyoruz dediler. Hemen olur dedim!  Yahudilik hakkında pek bilgileri yoktu. Maalesef yıllarca kapalı yaşadığımız için kendimizi yeterince tanıtmadık. Bazı geleneklerimiz konusunda, İspanya’dan Osmanlı’ya gelişimizin hikayesi ve bunun gibi birçok konuda katkım oldu.

Dizinin başrol oyuncusu olan Gökçe Bahadır’a 3 ay haftada iki kez pandemi dolayısıyla online Ladino dersi verdim. Gökçe çok istekli ve çok tatlı bir oyuncu tabii ki aksanı ve vurguları öğrenmesi biraz zaman aldı, ama ne de olsa sanatçı. Bir dersten öbürüne çalışarak geliyordu. Beni en çok etkileyen ona Şabat mumu duasını öğretmekti. Ladino yetmiyormuş gibi bir de İbranice dua öğrendi. Diziyi izlediğimde o sahneyi kusursuz yaptığını fark ettim çok hoşuma gitti. Dizi o dönemi çok güzel canlandırdı ama bana göre yine eksikler vardı."

Amatör tiyatro hayatına 1964 yılında Kültür ve Sanat gençlik derneğinin Eugene O’Neill’in ‘Sonu Gelmeyen Günler’ oyununda rol alarak bayşladığını anlatan Barokas, "Bir tiyatro tutkunuyum" dedi.

SÖYLEŞİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Yaşam