Kur korumalı mevduatta üç günde üçüncü düzenleme: Vade süresi sınırı kaldırıldı

Kur korumalı mevduatta üç günde üçüncü düzenleme: Vade süresi sınırı kaldırıldı
Kur korumalı mevduatla (KKM) ilgili son üç günde üçüncü kez karar yayımlandı. Son karara göre KKM hesaplarının vadeleri Merkez Bankası’ndan (MB) gelecek talimatlara göre belirlenecek.

Ekonomi yönetimi, TL’deki değer kaybını arka kapıdan döviz satışları ve çeşitli piyasa dışı düzenlemelerle sınırlı tutuyordu. Ancak seçim öncesi dövize talebin artmasıyla bir ayda dolar kuru yüzde 2, avro kuru yüzde 3,4 yükseldi. Yönetim de buna önlem olarak yeni adımlar atıyor.

Kur korumalı mevduatı (KKM) cazip kılmak için düzenlemelere hız verilirken, son üç günde üç yeni düzenleme getirildi.

30 Mart’ta, şirketlerin KKM’ye yönelmesi için bankalardaki KKM hesaplarının artık üç aydan kısa vadeli olabileceği açıklanmıştı.

Dün, KKM işlemlerinde faiz sınırı kaldırıldı. Artık KKM faizi için üst sınırı banka kendisi belirleyecek. Yüzde 11,5 seviyesindeki faizin yüzde 20’lere tırmanması bekleniyor.

Diken’de yer alan habere göre, bugün de vade süresi sınırı kaldırıldı. Normalde vade süreleri 3, 6, 9 ve 12 ay olabiliyordu. Yeni süreler, Merkez Bankası’ndan gelecek talimatlarla belirlenecek.

Ekonomistler, dünkü düzenlemeyle beraber art arda gelen KKM düzenlemelerinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz politikalarının iflası olarak değerlendirmişti. (Kısa Dalga)

Ekonomi