Kurdaki artış ilaç üreticilerini zora soktu: Üretim aksadı; işçi çıkardılar

Kurdaki artış ilaç üreticilerini zora soktu: Üretim aksadı; işçi çıkardılar
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ilaç üreticilerinin kur yüzünden hammadde alamadığını ve imalat yapamadığını ifade etti.

Seçimlerin ardından dolar ve Euro kurunun serbest bırakılmasının ardından rekor üzerine rekor kırılmıştı. Dolar bugün 25,2, Euro ise 27,6 seviyesinde işlem görüyor.

CHP Parti Meclisi üyesi ve İstanbul milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, bugünkü yazılı açıklamasıyla, döviz kuru nedeniyle yurttaşların ilaca, ilaç üreticilerinin hammaddeye erişiminde yaşanan sıkıntıları gündeme getirdi.

'Yerli endüstri yok olacak'

İlgezdi'nin açıklaması şöyle: "Geçen hafta yaptığım açıklamalardan sonra telefonlarım susmadı. İlaç üreticileri artan kur yüzünden hammadde alamaz ve ilaç yapamaz duruma geldiklerini ifade ederek iş durdurma, işçi çıkarma ve kapatma kararı almak zorunda olduklarını belirttiler. ‘Hasta mağdur, biz mağdur. Sermayemiz yok oldu’ diyen ilaç üreticileri önlem alınmazsa yerli ilaç endüstrisinin yok olacağını, çok daha fazla ilacın piyasaya çıkamayacağını, hastaların da daha çok mağdur edileceğini kaydediyorlar.

Hesap her hafta değişiyor

Geçen hafta 23 diye hesapladığımız dolar şu an 25 lira. Hala iktidar tarafından alınan bir önlem yok. Ve her gün, bir önceki günden daha kötüye gidiyor. İlaç endüstrisinin bu yükü taşıma şansı yok. Bir an önce gerekli tedbirler alınmalı."

'İthal ilaçlar daha az geliyor'

Artan kur yüzünden ithal ilaçların daha da az geldiği ve bu yüzden ilaç sıkıntısı yaşandığını da belirten Akkuş İlgezdi, “Eczacılar her 5 ilaçtan 1’inin olmadığını ifade ediyorlar. İlaç endüstrisi aktörleri gibi eczacılar da arayarak sıkıntılarını dile getiriyor. Depolarda ilaçların yüzde 20’sinin olmamasının ciddi sorunlara neden olduğunu bildiriyorlar” dedi.

İlgezdi, en son Aralık 2022’de Euro 19 lirayken 10,76 liraya çıkarılan ilaç Euro kurunun halen değiştirilmediğinin altını çizerek, “Euro şuan 27 lira. Halen bakanlık bir düzenleme yapmadı. İlaç endüstrisinin bu rakamlarla devam etmesi mümkün değil. Hem yerli ilaç üreticilerimiz hem orada çalışanlar hem de o ilaçlara ihtiyaç duyanlar daha da mağdur olmadan bir çalışma yapılmak zorunda” ifadelerini kullandı. (ANKA)

Ekonomi