Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden petrol atağı

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden petrol atağı
Erbil ile Bağdat arasındaki petrol geriliminde yeni bir gelişme yaşandı. Federal mahkemenin Kürdistan bölgesinin petrol ve gaz sektörünün yasal temellerini anayasaya aykırı bulan kararının ardından yedi yabancı firmanın ticaret mahkemesine çağrılması sonrası, Erbil hükümeti iki yeni petrol şirketi kuracak.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), yarı özerk bölgedeki petrol sektörünü kontrol etmek için Erbil ile Bağdat arasındaki mücadelenin son hamlesi olarak, iki petrol şirketi kurmak için çalışıyor. Bugün yapılan açıklamada, IKBY'nin yeni petrol şirketi KROC'un petrol arama konusunda uzmanlaşacağı, ikinci şirket olan KOMO'nun ise yarı özerk bölgeden petrol ihracatı ve pazarlamasına odaklanacağı belirtildi.

IKBY sözcüsü VOA'nın aktardığı açıklamada, bölgesel yönetimin Irak federal hükümetine bu fikri sunduğunu ve geçtiğimiz günlerde görüştüklerini kaydetti. Açıklama, Kürdistan bölgesinin petrol ve gaz sektörünün yasal temellerini anayasaya aykırı bulan şubat ayındaki federal mahkeme kararının ardından, Erbil ile Bağdat arasında aylardır süren anlaşmazlıklar sırasında yapıldı.

Irak Petrol Bakanlığı, mahkeme kararından bu yana Kürdistan bölgesinden elde edilen geliri kontrol altına almak için yeni girişimlerde bulundu ve 19 Mayıs'ta bu bölgede faaliyet gösteren yedi firmayı ticaret mahkemesine çağırdı. Bu firmalar Addax, DNO, Genel, Gulf Keystone, HKN, Shamaran ve WesternZagros'tu.

Reuters'a konuşan bazı kaynaklar, bu uluslararası petrol şirketlerinin temsilcilerinden bazılarının vekaletnamesi olmadığı için, ticaret mahkemesi oturumunun iki kez ertelendiğini söyledi. Mahkeme oturumunun 20 Haziran Pazartesi günü yeniden başlaması bekleniyor.

Kürdistan bölgesinde kendi petrol şirketini kurma planlarını açıklayan Irak Petrol Bakanlığı, Basra Petrol (BOC) ve Irak'ın ulusal petrol şirketi (Inoc) aracılığıyla uluslararası ana yüklenici firmalar ve taşeronlarından da bu bölgedeki sözleşmelerde veya projelerde yer almama taahhüdünde bulunmalarını talep etti.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre, 7 ve 12 Haziran tarihlerinde gönderilen mektuplarla firmalara IKBY petrol sektöründeki mevcut sözleşmeleri ya da projeleri feshetmeleri ya da kara listeye almaları için üç ay süre verildi.

Reuters haber ajansına bilgi veren iki kaynağa göre Petrol Bakanlığı, IKBY petrol sektörünün kontrolünü ele geçirmeye yardımcı olması için Vincent ve Elkins ile Cleary Gottlieb Steen ve Hamilton adlı iki hukuk firmasını kullanıyor. Her iki firma da yorum yapmayı reddetti.

Dünya