Kürekle hayvan katliamına tepkiye ceza: Belediye Başkanı şikayet etti, mahkeme ceza verdi!

Kürekle hayvan katliamına tepkiye ceza: Belediye Başkanı şikayet etti, mahkeme ceza verdi!
Konya 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı hayvan barınağındaki köpeklerin kürekle öldürülmesine “Katiller hesap vereceksiniz, yargılanacaksınız” diye tepki gösteren kişiyi, “kamu görevlisine hakaret” suçundan 7 bin 80 TL adli para cezasına çarptırdı. Karar, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın şikayeti üzerine açılan dava sonunda verildi.

ERSAN ATAR

Konya 1. Asliye Ceza Mahkemesi, Konya Büyükşehir Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ndeki kürekle hayvan katliamıyla ilgili Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın açıklamasının altına “Katiller hesap vereceksiniz, yargılanacaksınız” yazarak olaya karşı tepkisini gösteren kişiyi 7 bin 80 TL adli para cezasına çarptırdı. Karar, Belediye Başkanı Altay’ın şikayeti üzerine açılan davada verildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde geçen yıl Kasım ayında yaşanan hayvan katliamı, toplumun her kesiminden tepkilere neden olmuştu. Köpeklerin kürekle vurulup sürüklenerek öldürüldüğünü gösteren görüntülerden sonra sosyal medyada da tepkiler dile getirilmişti. Olaydan sonra, barınaktaki iki görevli hakkında dava açılmış ve haklarında bir 1 yıl 3’er ay hapis cezası verildikten sonra haklarındaki kararın açıklanmasının ertelenmesine hükmedilmişti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, sosyal medya hebasından konuya ilişkin açıklamalar yapmıştı.

A.K. isimli bir yurttaş bu açıklamanın altına, “Katiller! Hesap vereceksiniz! Yargılanacaksınız. Örnek barınak denilen o mezarlıkta katledilen köpeklerin hesabını vereceksiniz!” yorumunu yapmıştı.

Başkan üstüne alındı, suç duyurusunda bulundu

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay bu paylaşımdan sonra A.K. hakkında “kendisine hakaret ettiği” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Dava, Konya 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. A.K. ve avukatı Ayşe Aydın yargılama sırasında, sosyal medyadaki bu paylaşımın hedefinin Belediye Başkanı Altay olmadığını, köpeklerin kürekle vurularak öldürülmesi olayına ve köpeklere öldürenlere genel bir tepki gösterdiğini, köpekleri öldürdükleri bilinen ve bu nedenle yargılanıp mahkum olan kişilerin isimlerinin bile paylaşımda yer almadığını savundu. A.K. savunmasında ayrıca “Katiller” sözcüğünün çoğul olarak kullanılmasından bile bu sözün muhatabın bir kişi ve dolayısıyla Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay olmadığının anlaşılması gerektiğini kaydetti.

7 bin 80 TL para cezası verilip ertelendi, 9 bin 200 TL vekalet ücreti ödeyecek

Davaya bakan Konya 1. Asliye Ceza Mahkemesi, A.K.’nin sosyal medyadan yazdığı “yorum”daki “katiller” sözünün hedefinin Belediye Başkanı Altay olduğu iddiasını kabul etti. Bu sonuca varan Mahkeme, A.K.’yi “kamu görevlisine hakaret” suçundan önce 365 gün adli para cezasına mahkum etti.

Mahkeme suçun aleni bir şekilde işlenmesi nedeniyle cezayı önce 425 gün adli para cezasına çıkardı. Daha sonra 6’da 1 oranında iyi hal indirimi yaparak 354 gün adli cezasına hükmetti. Ceza miktarını, günlüğü 20 TL’den 7 bin 80 TL olarak belirleyen Mahkeme, daha sonra “hükmün açıklanmasının ertelenmesi”ne karar verdi. Buna göre A.K., beş yıl içinde kasıtlı bir suç işlerse 7 bin 80 TL de kendisinden tahsil edilecek.

Ancak A.K., davada kendisini avukatla temsil eden Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a 9 bin 200 TL vekalet ücreti ödeyecek. Hükmün açıklanmasının ertelenmesi kararı verilmiş olması, vekalet ücretinin ertelenmesini içermiyor.

Avukat Aydın: Karar korkunç olaylara karşı tepki gösterilmesin diye

A.K.’nin avukatı Ayşe Aydın, benzer paylaşımlar nedeniyle Konya 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde de başka kişiler hakkında dava açıldığını, 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nin beraat kararı verdiğini hatırlatıp çelişkiye dikkat çektikten sonra 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararını özetle şöyle değerlendirdi:

“İnsanların vahim olaylar karşısında içinde bulundukları elem ve üzüntüyle gösterdikleri tepkiler karşısında şikayetçi olmak ve insanların bu nedenle yargılanması hakkaniyete uygun değildir. Bu tür dava ve kararlarla insanların korkunç olaylar karşısında tepki göstermeleri engellenmeye çalışılıyor. Bu ve benzeri cezalar insanları bu şekilde sessizleştirmeyi amaçlıyor. Eğer insanlar bu olaylara karşı tepki gösteremezlerse benzer olaylar daha da artacaktır.”

Avukat Aydın, Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararını, Konya Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz edeceklerini ve kararın kaldırılmasını isteyeceklerini belirtti.

Özel Haber