Kuru soğan nasıl 30 lira oldu?

Kuru soğan nasıl 30 lira oldu?
2022’de fiyatı yüzde 314 artan soğana, bu yılın ilk üç ayında yüzde 101 zam geldi. Fiyatlar 30 TL’yi buldu. Üreticiler, “Plansızlık sürdükçe bugün soğanı yarın biberi konuşuruz” dedi.

Türkiye yaklaşık 2.5 milyon ton soğan üretiyor. Tüketim de hemen hemen aynı seviyede. Türkiye’de soğan sorunu 2018’den beri her yıl artıyor. Üretim azalınca fiyatlar artıyor. 2022’de fiyatı yüzde 314 artan soğana, bu yılın ilk üç ayında yüzde 101 zam geldi. Fiyatlar 30 TL’yi buldu. Üreticiler, “Plansızlık sürdükçe bugün soğanı yarın biberi konuşuruz” dedi.

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'a konuşan Amasya Suluova Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Ömer Faruk Karaca, “Fiyatlar artsa da soğan üreticisi 5 yıldır zarar ediyor. Bu yıl hava şartları ve hastalık vurunca depolanacak soğan kalmadı. Sezon sonuna gelince de depolar boşaldı ve fiyatlar arttı. Şu anda taze soğan çıkıyor bir hafta içinde fiyatlar geriler” diyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş ise sorunun plansız üretimden kaynaklandığını belirterek şunları söylüyor:

“Türkiye’de üretimle tüketim başa baş gidiyor. Deprem nedeniyle Hatay, İskenderun gibi önemli üretici şehirlerden ürün gelmedi. Zamansız don vurdu. Tüm bunlar birleşince fiyatlar da tavan yaptı. Mesele sadece soğanın fiyatı değil plansız üretimdir. Bu sürdükçe, bugün soğanı yarın biberi, domatesi konuşuruz. Tarımsal üretimi genişletmedikçe her ay yeni bir ürünü zam şampiyonu ilan eder onu konuşuruz.”

Ekonomi