KUZEY AKIM 2'YE ALMANYA'DAN BARİYER, BUNDAN SONRA NE OLACAK?

ANKARA- Avrupa ile Rusya arasında zaman zaman gerilimlere neden olan Kuzey Akım II Hattı son düzlükte Almanya engeline takıldı. Rusya’dan Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya gaz taşıyacak olan hattın yapımına 2018’de başlandı. Yıllık kapasitesi 55 milyar metreküp olan hat, Rusya’nın en büyük gaz müşterisi Almanya’ya yönelik gaz sevkiyatını garanti altına almayı hedefliyor. Ocak 2022’de faaliyete geçmesi beklenen hat, Almanya’da ruhsat engeline takıldı.
ALMANYA RUHSAT BAŞVURUSUNU ASKIYA ALDI
Kuzey Akım II hattının inşasından ve işleyişinden sorumlu şirket Nord Stream II AG, 8 Eylül’de Almanya otoritelerine ruhsat başvurusu yaptı. Başvurunun en fazla 4 ay içinde sonuçlanması gerekiyordu. Yaklaşık 2 ayda başvuruyu değerlendiren Almanya Enerji Düzenleme Kurulu şirketin başvurusunu askıya aldı.
Kurum’dan yapılan açıklamada “Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesinin yürütücü firması Nord Stream 2 AG'nin, hattın işletme ruhsatını alabilmesi için daha fazla ön şartı yerine getirmek amacıyla Almanya yasalarına göre bir şirket kurması gerekmektedir” denildi. Gazprom'un yanı sıra Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall ortaklığında kurulan Kuzey Akım II şirketinin merkezi İsviçre'de bulunuyor. Yapımı yaklaşık 10 milyar dolara mal olan hattın Almanya’dan ruhsat alabilmek için Almanya toprakları içinde bir şubesi, merkezi olmak zorunda.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Kuzey Akım II Hattı’nın kapasitesi Avrupa enerji tedariki açısından kritik. Hat faaliyete geçtiğinde yıllık 55 milyar metreküp ekstra gaz Rusya’dan Avrupa’ya aktarılacak. Böylece Gazprom, bu hatla Avrupa’ya Kuzey Akım I’den sonra yeni bir bağlantıyla gaz aktarabilecekken şirketin Avrupa gaz pazarındaki payı da yüzde 40-45 yaklaşacak. Rusya otoriteleri, hattın Ocak 2022’de faaliyete geçmesini beklediklerini ısrarla ifade etmişlerdi.
Avrupa’da 1000 metreküp gazın 1000-1100 dolar arasında fiyatlandığı dikkate alındığında Kuzey Akım II bu anlamda özellikle yer altı depoları için rahatlatıcı olacaktı. Uzmanlara göre Kuzey Akım II ile beraber yer altı depolarında Mart ayında 17.2 milyar metreküp (%26) gaz depolanacak, ancak hattın onayı kış sonuna kalırsa bu miktar 13.5 milyar metreküp (%21) ile sınırlanacak.
Yaşanan son gelişmeler ışığında şirketin Almanya’da hızla bir şirket/şube kurup yeniden başvuru yapması bekleniyor. Yeni başvuru 8 Ocak 2022’ye kadar değerlendirilmiş olacak. Avrupa’daki tedarik sıkıntısı ve kış koşulları dikkate alındığında hattın gecikmeden devreye girmesi şaşırtıcı olmayacak.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.