Kuzey Kore ilk resmi Covid vakasını açıkladı, herkes 'Neden şimdi?' diye soruyor

Kuzey Kore ilk resmi Covid vakasını açıkladı, herkes 'Neden şimdi?' diye soruyor
Kuzey Kore, pandeminin başından bu yana ilk kez resmen Covid vakası açıkladı. Pyonyang'ın açıklamasının, sivillere aşı yapılmamış olan ülkede gizlenemeyecek büyüklükte bir salgın patlak verdiğine dair spekülasyonlara yol açtı.

Dünyanın en kapalı rejimlerinden biri olan Kuzey Kore, pandeminin başlangıcından bu yana olan ilk resmi Covid vakalarını açıkladı. Tam olarak kaç vaka görüldüğüne dair bilgi verilmezken, ülke çapında çok sıkı kapanma tedbirleri de ilan edildi.

Devlet televizyonu KCNA'da yayınlanan haberde, vakaların başkent Pyonyang'da görüldüğü ve Omicron varyantı kaynaklı olduğu belirtildi. Buna göre, 8 Mayıs günü Pyonyang'da ateşli hastalardan alınan örneklerde Omicron varyantı tespit edildi.

Açıklama, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve üst düzey yetkililerin politbüro toplantısının ardından geldi. Kim'in kriz toplantısında 'virüsü ortadan kaldırmak’ için söz verdiği' belirtilirken, politbüro da 'azami acil durum virüs kontrol sistemi'ni uygulamaya başlayacaklarını duyurdu. Kim, virüsün yayılmasını engellemek için ülkenin tüm bölgelerinin kapatılması talimatı verdiği de belirtildi.

‘AŞISIZ ÜLKE’

Omicron varyantı, 25 milyonluk nüfustan kimse aşılı olmadığı için Kuzey Kore için potansiyel bir risk taşıyor. Uzmanlara göre, Kuzey Kore’nin yetersiz sağlık sistemi de büyük bir salgınla başa çıkmakta çok zorlanabilir. Kuzey Kore, Birleşmiş Miletler'in Covax programından aşı gönderilmesini de reddetmişti.

NEDEN ŞİMDİ AÇIKLANDI?

Kuzey Kore’nin sınırları, katı pandemi kuralları çerçevesinde 2020’de tamamen kapatılmıştı. Ülke bugüne dek hiç vaka raporlamamışken, KCNA'daki haberde olası enfeksiyon kaynakları hakkında bilgi verilmedi. Batı basınında ise söz konusu salgının çok ciddi olabileceği, Kuzey Kore yönetiminin bu nedenle dünyaya açıklama yapmak zorunda kaldığı yorumları yapılıyor.

Seul Ewha Üniversitesi profesörü Leif-Eric Weasley de, rejimin halka açık bir şekilde vaka ilan etmesinin ülkedeki sağlık durumunun ciddi olduğunu gösterdiğini söyledi.

‘’HALK ARASINDA PANİK VAR’

Güney Kore merkezli Kuzey Kore Haber’e (NK News) göreyse, Pyongyang son iki gündür karantina altında. Ajans, "Başka kaynaklardan aldığımız bilgilere göre halk karantinanın ne zaman biteceğinden emin olmadığı için endişeli ve panikle alışveriş yapıyor" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Dünya