Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'dan pandemi itirafı: Büyük bir felaket

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'dan pandemi itirafı: Büyük bir felaket
İlk koronavirüs vakasını önceki gün açıklayan Kuzey Kore'de 'ateşli hastalık' nedeniyle ölenlerin sayısı 27'ye yükseldi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise durumu "büyük bir felaket’" olarak tanımlaması dikkat çekti.

Koronavirüs pandemisinin başından beri ilk vakalarını geçtiğimiz hafta içi açıklayan Kuzey Kore'de salgın büyüyor. Devlet televizyonu KCNA, 'ateşli hastalık' nedeniyle dün yaşanan 21 yeni can kaybıyla, ölü sayısının 27'ye yükseldiğini açıkladı.

Haberlerde 'Covid-19' ifadesi kullanılmazken, sadece dün 174 bin 440 kişide daha ateş görüldüğü belirtildi. Devlet medyası, 'ateşli hastalığın' nisan ayından bu yana hızla yayılması sonucu 524 bin 440 kişinin hastalandığını, 280 bin 810 kişinin de karantinada olduğunu açıkladı. Haberlerde, ölenlerin veya hastalananların korona pozitif vaka olduklarına dair bir ayrıntı yer almadı.

'BÜYÜK FELAKET'

Pandeminin başından bu yana kamuoyu önüne ilk kez maskeli olarak çıkan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise durumu ‘’büyük bir felaket’’ olarak tanımladı. KCNA’nın aktardığına göre Kim, "Kötü huylu bu salgının yayılması, kuruluşundan beri ülkemizin yüzleştiği en büyük kargaşadır" ifadelerini kullandı.

Ailesinin elindeki tıbbi olanakları halka bağışlayacağını açıklayan Kim, komşu Çin'de alınan önlemlerden ders çıkarılması gerektiğini, salgının en kısa zamanda üstesinden gelinebilmesi için umudunun olduğunu söyledi.

Kuzey Kore'de resmi vaka sayıları ilk kez perşembe günü açıklanmıştı. Uzmanlar, vaka sayısının yüksek seyretmesinin, 25 milyonluk nüfusun aşısız da olması nedeniyle yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini söylüyor.

Öte yandan, 'düşman kardeş' Güney Kore, açıklanan ilk vakadan sonra Kuzey Kore’ye insani yardım teklifinde bulundu. Ancak Pyongyang’dan henüz bir yanıt gelmedi. Kuzey Kore, Rusya ve Çin'in yanı sıra Birleşmiş Milletler’in Covax programından aşı gönderilmesini de reddetmişti. (Kısa Dalga)

Dünya