Kuzey Kore'de yeni bir bulaşıcı hastalık yayılıyor: Kim Jong-un kendi ilaçlarını bağışladı

Kuzey Kore'de yeni bir bulaşıcı hastalık yayılıyor: Kim Jong-un kendi ilaçlarını bağışladı
Kuzey Kore devlet televizyonu, ülkenin en önemli tarım bölgelerinden birinde bir bağırsak enfeksiyonunun yayıldığını duyurdu. Lider Kim Jong-un'un yeni hastalığa yakalananlar için şahsi ilaçlarını bağışladığı açıklandı.

Covid-19 salgınına sahne olan Kuzey Kore, ülkede yeni bir bulaşıcı hastalığın yayıldığını açıkladı. Devlet medyasından yapılan açıklamada, ülkenin bir tarım bölgesinde tespit edilemeyen bir bağırsak hastalığı salgınının yaşandığı ve ülkenin lideri Kim Jong-un'un yeni hastalığa yakalananlar için şahsi ilaçlarını bağışladığı belirtildi.

Devlet televizyonu KCNA'da yayınlanan haberde, 'akut bağırsak hastalığına yakalanan kişilere dağıtılmak üzere Kim Jong-un tarafından bağışlanan ilaçların batıdaki liman kenti Haeju'ya gönderildiği belirtildi.

Haberde bu hastalığın tam olarak ne olduğuna veya kaç vaka görüldüğüne dair bilgi verilmedi. Kim'in, hastalanan kişilerin ve şüpheli vakaların karantina altına alınması ve gerekli testlerin yapılması talimatı verdiği de aktarıldı.

Salgının, Kuzey Kore'nin en önemli tarım bölgesi Güney Hwanghae'de yaşanması da, ülkedeki gıda sorununun derinleşmesi yönünde endişelere yol açtı.

GÜNEY KORE: KOLERA VEYA TİFO OLABİLİR

Güney Kore'nin Kuzey Kore ile Birleşme Bakanlığı'ndan bir yetkili ise yeni salgını izlediklerini ve hastalığın kolera veya tifo olmasından şüphelendiklerini söyledi. Bir diğer yetkili de Kuzey Kore'ye yardım etmeye istekli olduklarını ama Pyongyang yönetiminin diyalog önerilerini reddettiğini söyledi.

Söz konusu bağırsak enfeksiyonu salgın, Kuzey Kore'nin ilk Covid-19 vakalarını geçen ay resmen duyurmasından ve acil durum ilan etmesinden sonra yaşanıyor. Kuzey Kore'de aşı ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle Covid salgınının kontrolden çıkmasından endişe duyuluyor.

Güney Kore istihbarat servisi geçtiğimiz günlerde, tifo gibi su ile bulaşan hastalıkların Kuzey Kore'de yaygın olduğundan şüphelenildiğini öne sürmüştü. (Kısa Dalga)

Dünya