LDP, YSK'ye sordu: Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi?

LDP, YSK'ye sordu: Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi?
Liberal Demokrat Parti (LDP), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olup olamayacağını Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yazılı olarak sordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı'nın adayı olacağını açıklamasının ardından Anayasa'ya göre yeniden aday olup olamayacağı tartışması başladı.

Liberal Demokrat Parti (LDP), Erdoğan'ın 3. kez aday olup olamayacağını Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yazılı olarak sordu. LDP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kulaksız tarafından YSK'ye sunulan yazılı soruda, Anayasa'nın 101. Maddesi hatırlatılarak Erdoğan'ın yeniden adaylığı konusunda kurumun görüşünün paylaşılması istendi.

ANAYASANIN 101. MADDESİ: EN FAZLA İKİ DEFA SEÇİLEBİLİR

LDP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kulaksız imzalı yazıda şu ifadeler yer alıyor:

Mevcut Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçiminde aday olacağını 09 Haziran 2022 tarihinde kamuoyuna açıklamıştır.

Mevcut Cumhurbaşkanı, iki dönemden beri Cumhurbaşkanlığı görevindedir. Anayasanın 101. Maddesi '...Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir...' şeklinde hüküm içermektedir.

Anayasanın 116. Maddesi de '....Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde. Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir...' Hükmünü ortaya koyarken Cumhurbaşkanı seçilebilmenin diğer koşullarını da belirlemişti.

Anayasanın açık hükümlerine göre, mevcut cumhurbaşkanının üçüncü defa adaylığı için hangi koşulların gerçekleşmesi gerektiği hakkında Yüksek Seçim Kurulu'nun görüşünün tarafımızla paylaşılmasını arz ve talep ederiz.

'BAKALIM NE YANIT GELECEK'

LDP tarafından YSK'ya sorulan soruyu partinin eski genel başkanlarından Cem Toker, "Bakalım ne yanıt gelecek…" diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.

Anayasa'nın 101. maddesinde 'bir kimsenin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebileceği' hükmü yer alıyor. İktidar kanadı, Erdoğan'ın 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde sadece bir kere seçildiği için adaylığının önünde bir engel bulunmadığını savunuyor.

KILIÇDAROĞLU: ÖZEL BİR TARTIŞMA YAPMAYACAĞIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Erdoğan'ın üçüncü kez aday olması halinde itiraz etmeyeceklerini söylemişti. Kılıçdaroğlu, “Aday olmak istiyorsa buyursun gelsin, millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir. Özel bir tartışma yapmayacağız. Bu tartışmalar artık geride kalmalı. Biz yapmayacağız. Başkaları tartışırsa ona bir şey diyemeyiz, en azından biz yapmayacağız” demişti. (Kısa Dalga)

Gündem