LGS değerlendirmesi: Matematik zaman kaybettirdi, Türkçe ve Fen zordu

LGS değerlendirmesi: Matematik zaman kaybettirdi, Türkçe ve Fen zordu
Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt sınav sonrası yaptığı değerlendirmede, “LGS’nin geneline bakıldığında öğrenciler matematik sorularının çözümünde zaman kaybetmiş olabilirler. Türkçede sorular zorlayıcı tarzda hazırlanmıştı. Fen'de zorluk derecesi fazlaydı” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) uyguladığı, 8. sınıf öğrencilerinin girmiş olduğu Liselere Geçiş Sınavı (LGS), Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Ortaokul Akademik Kurulu sınavı değerlendirdi. Adil Kurt sınava ilişkin şunları söyledi:

'MEB'İN ÖRNEK VE FASİKÜL SORULARIYLA UYUMLUYDU'

“LGS’deki sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına bağlı kalınarak sorulmuştur. MEB’in yıl boyunca yayımlamış olduğu örnek sorular ve çalışma fasikülü sorularıyla genel anlamda uyumlu sorular sorulduğu gözlemlenmiştir. LGS’nin geneline bakıldığında matematik dersinin sorularının dikkatli ve sorgulanarak okunması gerektiği gözlenmiştir. Bu nedenle öğrenciler matematik sorularının çözümünde zaman kaybetmiş olabilirler. Matematik soruları içerik bakımından geçen yıl sorulan sorularla benzerlik göstermektedir. Matematik genelinde seçici olabilecek sorular bulunmaktadır."

'FEN'DE ZORLUK DERECESİ FAZLAYDI'

Fen bilimlerine ilişkin soru metinlerinin uzun olduğuna dikkat çeken Kurt, “Fen bilimleri dersinde ise soruların geçen seneye göre zorluk derecesinin daha fazla olduğu ve soruların daha uzun metinlerden oluştuğu bilgisi paylaşılmıştır. Uzun metinlerden oluşan soruların çözümünün zaman alıcı olduğunu söyleyebiliriz. Fen bilimleri dersinde görsellerin çok yoğun kullanıldığını görüyoruz. Sınavda seçici olabilecek nitelikte sorular bulunmaktadır. Geçen seneden farklı olarak Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi ünitelerinden iki soru sorulmuştur” dedi.

'ÇELDİRİCİSİ YÜKSEK SORULAR'

Türkçe dersine ilişkin soruların zorlayıcı olduğunu belirten Kurt, “Anlam bilgisi bakımından çeldiricisi yüksek sorulardan oluşmaktadır. Bu nedenle Türkçe dersinin soruları geçen yıla göre daha zorlayıcı tarzda sorulduğu gözleniyor. Türkçe dersinin sınavın belirleyicisi olabileceğini söyleyebiliriz. Yıl içinde işlenen konulardan oluşmaktadır. Metinlerin uzunluğu ortalamanın biraz üzerindedir. Anlam bilgisi, dilbilgisi ve yazım-noktalama konularına yer verilmiştir” açıklamasında bulundu.

'İNKILAP: ÖRNEK SORULARA GÖRE DAHA KISA PARAGRAFLAR VARDI'

Kurt değerlendirmesinin devamında şu ifadelere yer verdi:

”İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ise sorular müfredata uygun olup kavram bilgisini yoklayan muhakemeye dayalı sorular sorulmuştur. Sorularda harita, görsel veya infografik bulunmamaktadır. Ayrıca MEB tarafından yayınlanan örnek sorulara göre daha kısa paragraflardan oluşmaktadır. Kavram bilgisine yönelik eleyici nitelikte birkaç soru da mevcuttur.

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları önceki yıllara nazaran biraz daha zorlayıcı, öğrencinin muhakeme gücünü test eden, okuma, anlama ve yorumlama becerilerini ölçen tarzda hazırlanmıştır. Ayrıca yorum gerektiren sorularda öğrencinin bilgi seviyesi de ölçülmek istenmiştir.”

İNGİLİZCEDE ÇELDİRİCİ SORULAR AĞIRLIKLIYDI

Kurt, “İngilizce dersinde, geçen yıla kıyasla çeldirici sorulara yer verilen sınavda, akademik yıl boyunca düzenli çalışarak hazırlanan, ünite kazanımlarında bulunan sözcük bilgisi ve bu sözcüklerin geçtiği paragraf, okuma parçası ve/veya diyalog çalışmalarına ağırlık veren öğrenciler başarı sağlayacaktır. Sınavın genelinde her dersten seçici sorular sorulmuştur. Sınava hazırlık sürecinde emek veren tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

'SORULARDAN YAKLAŞIK 6,7 TANESİ ÖZELLİKLE SEÇİCİ OLMUŞTUR'

Uğur Okulları Türkçe Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Handan Büke ise değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“Sorular, her ay MEB tarafından yayımlanan örnek sorularla ve çalışma fasikülü sorularıyla benzerlik göstermektedir. Sorular; okuma becerisini ölçme, tablo- grafik yorumlama, metin tahlili üzerinden görsel yorumlama, sözcük bilgisini ölçme, cümle düzeni kurabilme, sözel mantık yorumlamaya, yazım- imla kurallarını sorgulama, dil bilgisi kurallarını çözümleme tarzında hazırlanmıştır. Metin içeriklerinde güncel konulara da yer verildiği görülmektedir. Bu yıl okuma, anlama, yorumlama sorularının yanı sıra dil bilgisi kurallarını sorgulatma sorularına da yer verilmiştir.

MEB konu ve kazanımlarına genel anlamda uyulmuştur. Sözel mantık yorumlama soruları örnek sorularda yer verildiği gibidir. Sınavın genelinde öğrencinin okuma becerisi, analiz etme, yorumlama ve muhakeme gücünü sorgulayan, bilgiden çıkarım yapma, öğrenciye çıkarım yaptıran tarzda sorulara yer verilmiştir. Anlam bilgisi soruları oldukça dikkat gerektiren tarza ve orta uzunlukta hazırlanmıştır. Öğrenciler çözerken anahtar kelimelere özellikle dikkat etmelidir. Sorulardan yaklaşık 6,7 tanesi özellikle seçici olmuştur. Yazım kuralları sorusu oldukça dikkat gerektirdiği için eleyicidir. Tablo ve grafik yorumlama sorusunda öğrencinin okuma ve yorumlama yeterliliğinin ölçülmesinin yanında matematik bilgisi de ölçülmüştür. Sınavın zorluk düzeyi ortalamanın üstündedir."

7. ÜNİTEDEN SORU YOKTU

Uğur Okulları Sosyal Bilgiler Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Burcu Aksoy Sertkahya ise “T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında, temel bilgilerden ve muhakeme gücüne dayalı, bilgiyi yorumlamaya yönelik sorulardan oluştuğu görülmektedir. Özellikle “Mudanya Ateşkesi” ve “Türk Dış Politikası” sorularında olduğu gibi kelimeye yönelik kavram bilgisi gerektiren ve kelime düzeyinde ayırt edici, eleyici nitelikte sorular da mevcut.

Sorular müfredata uygun olup ”resmen-fiilen-hukuken, hakimiyetini genişletmek, milli egemenlik, muhalefet, güçler birliği” gibi kavramlar sorularak kavram bilgisinin ne kadar önemli olduğunu hatırlatan bir sınav olmuştur. Sorularda harita, görsel veya infografik bulunmamaktadır. Ancak Trablusgarp’ın Kuzey Afrika’da olduğunu bilmelerini gerektiren, coğrafya bilgisini ölçen bir soru bulunmaktadır. Sorular, MEB tarafından her ay yayınlanan örnek sorulardan daha kısa olup 7. üniteden herhangi bir soru sorulmamıştır. Neden-sonuç ilişkisi kurabilen, kavram bilgisine sahip ve bilgiyi yorumlayabilen öğrencilerin çözebileceği düzeyde bir sınav olmuştur." (DHA)

Gündem