Libya'da 2,5 ton uranyum kayboldu; nükleer güvenlik endişesi var

Libya'da 2,5 ton uranyum kayboldu; nükleer güvenlik endişesi var
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Libya'da hükümetin kontrolü dışındaki bir bölgede bulunan 2,5 ton doğal uranyumun kaybolduğunu duyurdu. Durumun nükleer güvenlik endişesine ve radyolojik riske yol açtığı belirtildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişleri Libya'da hükümetin kontrolü dışındaki bir bölgede bulunan 2,5 ton doğal uranyumu içeren 10 varilin daha önce yetkililerce bildirilen konumdan kaybolduğunu açıkladı.

Artı Gerçek’in Reuters'dan aktardığına göre, UAEK söz konusu kayıp uranyum konusunda üye devletleri bilgilendirdi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi'nin yaptığı tek sayfalık açıklamaya göre bulgu, başlangıçta geçen yıl için planlanan ve "bölgedeki güvenlik durumu nedeniyle ertelenmek zorunda kalan" ve nihayet salı günü gerçekleştirilen bir teftişin sonucu.

Nükleer güvenlik ve radyolojik risk uyarısı

Açıklamada "UAEK müfettişleri daha önce (Libya) tarafından belirtilen yerde depolandığı beyan edilen UOC (uranyum cevheri konsantresi) biçiminde yaklaşık 2,5 ton doğal uranyum içeren 10 varilin söz konusu alanda bulunmadığını tespit ettiler" ifadeleri yer aldı.

Kurum, uranyumun bölgeden nasıl çıkarıldığını ve şu anda nerede olduğunu belirlemek için "ek faaliyetler" yürüteceğini ancak bölgeye ulaşmanın "karmaşık lojistik" gerektirdiğini duyurdu. Açıklamada "Nükleer malzemenin mevcut konumu hakkındaki bilgi kaybı, nükleer güvenlik endişelerinin yanı sıra radyolojik bir risk oluşturabilir" denildi. (Kısa Dalga)

Dünya