Libya'da görevliyken ihraç edilen uzman çavuşlara yargıdan iyi haber

Libya'da görevliyken ihraç edilen uzman çavuşlara yargıdan iyi haber
Libya'da görevliyken CİMER'e şikayette bulunan ve TSK'den ihraç edilen 56 uzman çavuşla ilgili bir davada Erzurum İdare Mahkemesi'nden iptal ve tazminat ödenmesi kararı çıktı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı Libya Görev Grubu Komutanlığı’nda görevlendirilen 56 uzman çavuşun, komutanlarını kendilerine mobbing yapmakla suçlayarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na (CİMER) toplu şikâyet dilekçesi verdikten sonra ihraç edilmesiyle ilgili bir davada karar çıktı.

Avukat Murat Doruk, Erzurum İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, TSK'nin işleminin iptaline ve maddi tazminata hükmedildiğini duyurdu. Doruk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

'BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM'

"Libya’da görevli oldukları sırada haksız ve hukuksuz şekilde ihraç edilen kahraman uzman çavuş kardeşlerimize hayırlı olsun diyorum. Beklediğimiz karar Erzurum’dan geldi. Bu çocukları yalnız bırakmayacağımızı ve sahipsiz olmadıklarını defalarca söyledim. Müvekkiller mesleğe döndükten sonra da bu işin peşini bırakmayacağım. Daha önce ‘bu idari işlemin kendilerine verdiği zararı ortadan kaldıracağız’ demiştim ve çok şükür kaldırdık. Darısı diğer müvekkillerimin başına. O da yakındır inşallah."

Kararda, davalı idareye ihraç edilen askere ilişkin öncesinde verilmiş ikaz ve disiplin cezalarının sorulduğu ancak buna ilişkin bilgi ve belge gösterilemediği belirtildi. Bu nedenle ihraç kararının hukuka ve mevzuata aykırı olduğu ifade edildi.

libya-karar.jpg

NE OLMUŞTU?

Libya'da görevli 56 uzman çavuşun, CİMER’e 7-9 Kasım 2021'de şikayet dilekçeleri gönderdikleri ve bunun ardından TSK'den ihraç edildikleri ortaya çıkmıştı. DW Türkçe’den Alican Uludağ'ın haberinde, askerlerin şikayet dilekçelerinde yaşadıklarını anlattığı belirtilmişti.

İddiaya göre, yarbay rütbesindeki bir komutan, içtima sırasında askerlere, "Siz aldığınız parayı hak etmiyorsunuz, bu TSK ne generaller yedi, siz hiçbir şeysiniz. Beni istediğiniz yere şikâyet edebilirsiniz, dokuz sene Hukuk Şube'de çalıştım. Sizi meslekten atmam 5 dakika. Dışarıda sizin yerinizde olmak isteyen binlerce kişi var" diyerek meslekten atmakla tehdit etti. Üsteğmen rütbesindeki bölük komutanı ise, "Size burayı dar etmezsem bu rütbeyi sökerim, size burada kan kusturacağım, sizi sahilde carettalar gibi süründüreceğim" dedi.

'LİBYALI ASKERLERİN ÇÖPLERİNİ TOPLATTILAR' İDDİASI

Hastayken bile kendilerine spor yaptırıldığını belirten uzman çavuşlar, komutanlarının kendilerine Libyalı askerlerin çöplerini toplattığını da öne sürdü.

Şikâyet dilekçesinde, "Bu durum temsil ettiğimiz Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni ayaklar altına almaktır. Burada gördüğüm fiziksel ve psikolojik baskılar beni mesleğimden soğutmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Askerlerin şikâyet dilekçeleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na iletildi. Komutanları hakkında soruşturma açılmasını bekleyen 56 uzman çavuş Libya'dan Türkiye'ye gönderildi ve haklarındaki idari soruşturma sonucu sözleşmeleri 9 Aralık’ta feshedildi.

Askerler hakkında Milli Savunma Bakanlığı’nın izni üzerine Askeri Ceza Kanunu’na muhalefet etmekten 3 yıla kadar hapis istemiyle adli soruşturma da açıldı.

Askerler ise Edirne, Hatay, Erzurum İdare Mahkemelerinde karşı davalar açmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem