Liderlik bitti: Türkiye, AB'ye otomotiv ihracatında Çin'in gerisine düştü

Liderlik bitti: Türkiye, AB'ye otomotiv ihracatında Çin'in gerisine düştü
‘Avrupa’nın en çok otomotiv ithalatı yapan ülke’ Türkiye, bu unvanını geçen yıl Çin’e kaptırdı.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, İstanbul'da geçen hafta düzenlediği basın toplantısında Çin'in Avrupa Birliği'ne (AB) Türkiye'den iki kat fazla otomobil sattığını söyledi.

Ekonomi'den Aysel Yücel'in haberine göre Eroldu, Türk otomotiv sektörünün küresel rekabet gücünü geri kazanacak adımlar atması gerektiğini belirterek, “Ülkenin sanayi politikasının satışıyla, üretimiyle, teşvikiyle ve vergisiyle tekrardan bütünsel olarak gözden geçirilmesi lazım” dedi.

OSD başkanı, otomotivcilerin ilk çeyrekte üretim ve ihracatını artırmasına rağmen, sektörün küresel rekabet gücündeki kayıplarına dikkat çekti.

Türkiye, uzun yıllardır Avrupa’ya yapılan otomotiv ihracatında küreselde ilk sırada yer alıyordu. Eroldu, Çin’in otomobil ihracatında ilk kez Türkiye’nin önüne geçtiğini açıkladı.

Türkiye’den Avrupa’ya 2022 yılında 8.6 milyar dolarlık otomobil ihracatı yapılırken, Çin’den Avrupa’ya ise aynı dönemde 15,5 milyar dolarlık otomobil ihracat yapıldı.

Çin, geçen yıl Avrupa’ya otomobil ihracatını iki kattan fazla artırdı.

Eroldu, “Henüz toplam otomotiv rakamları açıklanmamış olsa da Çin’in otomobilde bu derece fark yaratması Türkiye’nin, ‘AB’nin en fazla otomotiv ithalatı yaptığı ülke’ konumunu kaybettiğine işaret ediyor” dedi.

Çin’den Avrupa’ya yapılan ihracatın büyük kısmını Avrupalı firmaların o ülkede ürettiği araçlar oluşturuyor. Çinli markalar da hızlı büyüyor.

Eroldu, “Çinli markaları da Türkiye’de yatırıma teşvik etmeliyiz” dedi.

Geçen yıl Çin’in Avrupa’ya ihraç ettiği otomobillerin yüzde 25’i elektrikli oldu. (Kısa Dalga)

Otomobil