Liste fiyatın üstündeki araç satışına ceza

Liste fiyatın üstündeki araç satışına ceza
Ankara, Bursa ve Adana'da üç aynı otomotiv bayine toplam 17 milyon 834 bin 400 TL idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı, Ankara'da araçların liste fiyatının üzerinde ödeme talep eden bir otomotiv bayisi ile Bursa ve Adana'da müşterilerini aksesuar almaya zorladığı tespit edilen otomotiv bayilerine toplam 17 milyon 834 bin 400 TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, işletmelerin piyasada darlık yaratıcı faaliyetleri ile tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerinin, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda "stokçuluk" kabul edilerek yasaklandığı hatırlatıldı.

16-22 Mayıs 2023 tarihleri arasında denetim yapıldığını hatırlatan bakanlık, şu açıklamayı yaptı:

"Denetimler sonucunda, Ankara'da bir yetkili bayi tarafından taşıtın liste fiyatı üzerinde elden ödeme talep edildiği, Bursa'da bir yetkili bayi ile Adana'da bir yetkili bayinin iki ayrı şubesi tarafından müşterilerin aksesuar alınmaya zorlandığı tespit edilmiştir. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun kararı doğrultusunda bu bayilere üst sınırdan 4 milyon 458 bin 600 TL olmak üzere toplam 17 milyon 834 bin 400 TL idari para cezası uygulanmıştır. Bununla birlikte, söz konusu yetkili bayilerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilecek ve bu işletmelerin bir yıl süreyle ikinci el taşıt ticaretiyle iştigal etmeleri engellenecektir." (DHA)

Otomobil