Londra - İstanbul 'yolculuk yarışması' başlıyor: Sadece yürümek ve toplu taşıma serbest

Londra - İstanbul 'yolculuk yarışması' başlıyor: Sadece yürümek ve toplu taşıma serbest
İlk Trans-Avrupa Yarışı, Britanya'nın başkenti Londra'dan başlayıp İstanbul'da son bulacak.

Uluslararası gezginler, organizatörlerin yaklaşık 5 gün süreceğini düşündüğü bir yolculuk için 5 Ağustos sabahı saat 10:00'da yola çıkacak.

En hızlı olana verilecek ödülün yanı sıra en düşük maliyetle bitiren ve en çok ülke ziyaret eden yarışmacı için de ekstra ödüller var.

Independent Türkçe'nin haberine göre yarışı organize eden Wigan merkezli Lupine Travel isimli firmanın asıl işi, cesur kaşifleri Yemen ve Kuzey Kore gibi normalde gidilmeyen yerlere göndermek.

Şirketin İstanbul'a ilk ulaşan kişiye vereceği büyük ödül, 2 bin sterlin (yaklaşık 49 bin TL) değerinde bir seyahat bakiyesi.

Yolda kayıt yaptırılacak

Yarışmacıların yol boyunca bir dizi gizli kontrol noktasında kayıt yaptırması gerekecek. Bu da önden yapabilecekleri plan sayısını büyük ölçüde sınırlayacak.

İlk kontrol noktası Paris'te ama geri kalanlar tek tek açıklanacak.

Her şeyi önceden planlayamayacaklar

Lupine Travel'ın kurucusu Dylan Harris şunları söyledi: "İşlerini çok da kolaylaştırmak istemiyoruz, bu yüzden yarışmacılar her şeyi önceden organize edemeyecek. Bu sadece İstanbul'a olabildiğince hızlı ulaşma meselesi değil. İlk kontrol noktası Paris olacak ama bir sonraki kontrol noktasının nerede olduğunu ancak Paris'e vardığınızda öğreneceksiniz."

Fransa'nın başkentinden başlayan ve Münih, Viyana, Budapeşte, Belgrad ve Sofya'dan geçen bir rota çizip gece trenlerinde önden rezervasyon yaptıranlar, kendilerini bunun yerine İtalya ve Yunanistan üzerinden giden bir rotada bulabilir.

Güzergahlar nasıl?

Kuş uçuşu uzaklık 1550 mil (yaklaşık 2500 km) ama özellikle ülke sayısını artırmak için Lüksemburg, Lihtenştayn ve San Marino gibi küçük ülkelere yönelen yarışmacıların kat ettiği toplam mesafe muhtemelen çok daha fazla olacak.

Eski Yugoslavya ülkeleri Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya da faydalı bir güzergah sağlayabilir.

Harris, "Farklı bir şey yapmak istedik. Dünyanın dört bir yanındaki gerçekten alışılmadık ve sıradışı yerlere seyahatler düzenliyoruz. Ama daha erişilebilir bir şey yapmak istediğimizi hissettik ve grup seyahatinden uzaklaşıp gerçek zorluklarla daha çok ilgili olmasını istedik" dedi.

99 sterlinlik (yaklaşık 2 bin 426 TL) katılım ücretine ek olarak tüm tren, otobüs, konaklama ve eve dönüş uçuşu (tekrar karayoluyla gitmeyi tercih etmediğiniz sürece) masrafları var.

Taksiyle bir istasyondan otele gidip gelmek haricinde otostop çekmek, uçmak ve taksiye binmek yasak. (Kısa Dalga)

Yaşam