Lozan engel değilmiş: Gaziantep ve Mardin’de iki sahada petrol arama izni

Lozan engel değilmiş: Gaziantep ve Mardin’de iki sahada petrol arama izni
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TPAO’ya Gaziantep ve Mardin'deki 2 saha için petrol arama ruhsatı verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) Gaziantep ve Mardin'deki 2 saha için petrol arama ruhsatı verdi. Bakanlığın verdiği izin, daha önce CİMER tarafından da cevaplanan şekilde, Lozan Andlaşması’nda “maden çıkarmaya engel madde” bulunmadığını bir kez daha gösterdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün petrol çıkarma izni hakkındaki kararları, Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, TPAO'ya Gaziantep'te 15 bin 409 hektarlık saha ile Mardin'de 61 bin 497 hektarlık saha için 5 yıl süreyle petrol arama ruhsatı verildi.

CİMER DE “YOK ÖYLE BİR MADDE” DEMİŞTİ

Bakanlığın verdiği izin, “Lozan Antlaşması’nda Türkiye’nin madenlerini çıkarmasını engelleyen gizli madde var” söyleminin “şehir efsanesi” olduğunu gösterdi.

Daha önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) de, Bağımsız Türkiye Partisi’nin Lozan Andlaşması’nda böyle bir gizli madde bulunup bulunmadığını sormuştu. CİMER, BTP’ye verdiği yanıtta şöyle demişti:

“Lozan Barış Andlaşmasında gizli maddeler bulunmamakta olup, maden çıkartmamıza engel teşkil eden herhangi bir madde yer almamaktadır.” (ANKA – Kısa Dalga)

Ekonomi