Maarif Vakfına 1 milyar 231 milyon aktarılacak

Maarif Vakfına 1 milyar 231 milyon aktarılacak
Yurtdışındaki FETÖ okullarını devralmak üzere kurulan Maarif Vakfı'na aktarılan kaynak devasa boyutlara ulaştı. Son karar ile Vakfa aktarılan kaynak 3 milyar TL'yi aştı.

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye Maarif Vakfına, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinden 1 milyar 231 milyon TL aktarılacak.

Maarif Vakfı, yurtdışındaki Fethullah Gülen’e bağlı okulları devralmak üzene 15 Temmuz darbe girişiminden bir ay önce kurulmuştu. Vakfın kurucuları eski AKP milletvekili ya da adayları. AKP’li isimlerin yönetiminde yer aldığı Vakfa aktarılan kaynak yıllar içinde arttı.

Yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluş olan Vakıf, her ülkede okul öncesinden yükseköğretime eğitimin her aşamasında eğitim faaliyeti yürütüyor. Vakfın faaliyet yürüttüğü 67 ülkede 353 eğitim kurumu bulunuyor. 

Vakfa Haziran 2016'da 90 milyon, Ağustos 2017'de 241 milyon, Haziran 2018'de 351 milyon olmak üzere 3 kalemde toplam 781 milyon aktarılmıştı. 2019'da 541 milyon, 2020'de  684 milyon lira aktarıldı. 

CHP Milletvekili Murat Bakan, yurt dışındaki "FETÖ" okullarının devralınması amacı ile kurulan Türkiye Maarif Vakfı’na ilişkin detayları, CİMER üzerinden yaptığı Bilgi Edinme Başvurusu ile sormuştu. 

CHP’li Bakan’ın sorularını yanıtlayan Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün, vakfın Kasım 2019 itibariyle, 41 ülkede 311 okul, 5 eğitim merkezi, 42 yurt ve bir yükseköğretim kurumu ile eğitim faaliyetleri yürüttüğünü açıklamıştı.

Türkiye’den, 307’si eğitimci, 101’i ise destek personeli olmak üzere toplam 408 personelin, Maarif’in yurt dışındaki okullarına gönderildiğini söyleyen Akgün, en çok personel gönderilen üç ülkenin sırasıyla Pakistan, Afganistan ve Mali olduğunu söylemişti. Maarif kurumlarının bulunduğu ülkelerdeki yerel kaynaklardan istihdam edilen kişi sayısı da 5 bin 90 olarak paylaşılmıştı.

Akgün, yurt dışına gönderilen personele ödenen aylık ücretin alt sınırının bin 293 dolar, üst sınırının da 4 bin 500 dolar olduğunu belirtirken, vakfa ait okulların olduğu ülkelerdeki yerel kaynaklardan istihdam edilen kişilere yapılan aylık ödemelerin ise o ülkenin durumuna göre değiştiği kaydedildi. Yerel halktan istihdam edilen personele yapılan aylık ödemelerin üst sınırının bin 869 avroya kadar çıktığı açıklanmıştı Vakıf Başkanı Akgün'ün açıkladığı veriler, kasım 2019 dolar kuruna göre, vakfın bir aylık personel giderinin 10 milyon TL’yi aştığını ortaya koymuştu. 

Gündem