Maaş zammından YSK üyeleri de yararlanacak: Başkanlar Beştepe’ye gitti, Erdoğan ‘düzeltin’ dedi

Maaş zammından YSK üyeleri de yararlanacak: Başkanlar Beştepe’ye gitti, Erdoğan ‘düzeltin’ dedi
Emeklilere verilecek bayram ikramiyelerinin 2 bin, en düşük emekli maaşının da 7 bin 500 TL olmasını düzenleyen kanun teklifinde Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarının yaklaşık 7 bin TL artışla 59 bin TL’ye çıkarılarak Anayasa Mahkemesi üyeleri ile denkleştirilmesi düzenlemesi yer alırken hakim – savcılar kapsam dışı tutuldu. Maaş zammından, aynı zamanda Yargıtay ve Danıştay üyesi olan YSK üyeleri de yararlanacak, artışın seçim öncesinde yapılmasında bu durumun da etkili olduğu konuluyor.

ERSAN ATAR

AKP’nin dün Meclis’e sunduğu kanun teklifiyle Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşları yaklaşık 7 bin TL’lik artışla 59 bin TL’ye çıkarılarak Anayasa Mahkemesi üyeleri ile denkleşiyor. Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin maaşları da doğal olarak 7 bin TL artıyor. Teklif, hakim – savcıları kapsam dışı tutuyor. Sadece birinci sınıfa ayrılmış hakim - savcıların maaşlarında sembolik farklılıklar oluşuyor. Teklifin Meclis’e gelmesi sürecinde Yargıtay ve Danıştay başkanlarının Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı ziyaretlerinin etkili olduğu ortaya çıktı.

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL, emeklilerin Ramazan ve Kurban bayramı emekli ikramiyelerinin de 2 bin TL olmasını düzenleyen kanun teklifinden “Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarının Anayasa Mahkemesi üyeleri ile eşitlenmesi” sürprizi çıktı. Teklif yasalaştığında, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarında yaklaşık 7 bin TL bir artış gerçekleşecek. Böylelikle Yargıtay ve Danıştay üyeleri 59 bin TL maaş almaya başlayacak. Bu durum emekliliklerine de yansıyacak. Yaklaşık 28 bin TL emekli maaşı alan eski Yargıtay ve Danıştay üyesinin emekli aylığı 33 bin TL’ye yaklaşacak.

YSK üyeleri de yararlanıyor

Yapılan değişiklik, her biri Yargıtay ve Danıştay üyesi olan Yüksek Seçim Kurulu üyelerini de etkiliyor. YSK üyelerinin sabit maaşı da 52 bin TL’den 59 bin TL’ye çıkıyor. Kurul üyeleri ayrıca, YSK’da görev yapıyor olmaları nedeniyle ek ödenek alıyor.

YSK üyelerinin Kurul üyeliği ödenekleri Kurul’un toplantı sayısına göre de değişebiliyor. Böylelikle YSK üyeleri Anayasa Mahkemesi üyelerinin de üstünde bir maaş almış oluyor.

Birinci sınıf hakim savcıya bir bardak çay parası

Teklif hakim savcıların maaşlarında bir değişiklik öngörmedi. Sadece birinci sınıfa ayrılarak bu statüde 3 yılını doldurmuş olan hakim – savcıların ek göstergeleri 7800’e çıktığı için maaşlarında bu nedenle yaklaşık 35 TL farklılık oluşacak. Ayrıca maaşlarının bazı ek ödenek kalemlerinde yüzde 3’e yakın bir farklılık oluşacak.

Teklifin hazırlanma aşamasında Adalet Bakanlığının özellikle birinci sınıfa ayrılmış hakim – savcıların maaşlarında da artış yapılması yönünde ısrarcı olduğu öğrenildi ancak Bakanlığın bu önerisinin dünkü teklife yansımamış olması dikkat çekti.

Yargı çevrelerinde teklifin Meclis’teki görüşmeleri sırasında tüm hakim – savcıların maaşlarında artış yapılması yönünde önerge verilmesi beklentisinin olduğu belirtiliyor.

Başkanlar Beştepe’ye gidince…

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşları ile Anayasa Mahkemesi üyelerinin maaşları arasındaki farklılık Yargıtay ve Danıştay’da sürekli rahatsızlık yaratmıştı. Yargıtay ve Danıştay üyeleri, maaş ve diğer özlük haklarındaki farklılık nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nin farklı bir statüde tutulduğunu savunuyordu.

Kısa Dalga’nın edindiği bilgiye göre, Yargıtay ve Danıştay’daki bu rahatsızlık her iki yüksek mahkemede son dönemde yeniden dillendirildi. Yargıtay üyeleri Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’ya, Danıştay üyeleri de Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’e rahatsızlıklarını belirttiler.

Akarca ve Yiğit, kurumlarındaki rahatsızlığın artması üzerine durumu önce Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a giderek ilettiler. Bozdağ, deprem öncesinde yapılan bu görüşmede konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a anlatılmasının doğru olacağını söyledi. Bu aşamadan sonra Adalet Bakanı Bozdağ, Yargıtay Başkanı Akarca ve Danıştay Başkanı Yiğit Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Erdoğan, Adalet Bakanı Bozdağ’a, “Yüksek Mahkeme (Anayasa Mahkemesi – Yargıtay – Danıştay) üyeleri arasındaki bu eşitsizliği düzeltin” talimatı verdi ancak Beştepe’de yapılan bu görüşmede, yüksek mahkemelerin üyelerinin maaşlarına yapılacak zammın toplumda rahatsızlık yaratabileceği de konuşuldu. Bu görüşmelerden sonra “Konunun bir torba kanun görüşülürken Meclis’te milletvekillerine verdirilecek bir önerge ile yasa metnine alınması” görüşü benimsendi.

Deprem felaketinden sonra maaş artışı konusu tamamen gündem dışında kalırken Meclis’e sunulan “en düşük emekli maaşı ve ikramiye artışı teklifi”nde düzenleme yapılması Yargıtay ve Danıştay üyeleri için de sürpriz oldu.

Artışın dün Meclis’e sunulan teklifte yer almasında, artıştan YSK üyelerinin de yararlanacak olmasının etkili olmuş olabileceği konuşuluyor.

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin sağlık yardımları daha önce, dönemin Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rize’de çay hasadına katılmasından sonra Anayasa Mahkemesi üyeleri ile eşitlenmiş ama maaş eşitlemesi o dönemde gerçekleşmemişti.

Özel Haber