Macaristan'ın 'altılı masası' seçimi nasıl kaybetti, Türkiye'deki altılı masaya ne tavsiye edildi?

Macaristan'ın 'altılı masası' seçimi nasıl kaybetti, Türkiye'deki altılı masaya ne tavsiye edildi?
Macaristan'da altı siyasi parti, muhafazakâr bir belediye başkanını ortak aday göstermişti. Ancak Orban seçimlerde yine kazanmıştı. Peter Marki-Zay, seçim dönemini ve neden kaybettiklerini anlattı.

Macaristan'da 2010 yılından bu yana iktidarda olan Başbakan Viktor Orban'ı devirmek için bir araya gelen altı siyasi parti, muhafazakâr bir belediye başkanını ortak aday göstermişti. Farklı ideolojik pozisyonlardaki bu altı siyasi parti bir masa etrafında bir araya gelmiş, otoriter yönetim anlayışı ve yolsuzluklar nedeniyle eleştirdikleri Orban ve partisi Fidesz'e karşı bir ittifak kurmuştu.

Muhalefet blokunun ön seçimler yoluyla ortak aday gösterdiği eski belediye başkanı Peter Marki-Zay, rakibi Orban'a karşı tecrübesizdi ancak arkasına bir rüzgar almıştı. Anketlere göre de Orban'ı yenebilecek tek adaydı.

Fakar sonuç, muhalefet için bir önceki seçimlerden bile daha ağır oldu. euronews.com'dan Kamuran Samar'a konuşan Peter Marki-Zay, "Muhalefet cephesinin birleşmesi neden seçimi kazanmaya yetmedi?" "Muhalefet nerede hata yapmıştı?" "Türkiye'deki 'altılı masa'ya mesajı var mı?" sorularına özetle şu yanıtları verdi: "Orban'ı yenmek istiyorsak Macaristan'da değiştirmemiz gereken üç şey var. Birincisi anayasa. Orban'ın gücü üzerinde bir sınırlama yok. Yani geçen yıl seçimi kazanmış olsaydık bile, Orban daha sonraki bir tarihte, altı ay sonra parlamentoyu feshedip yeni bir seçimle tekrar iktidara gelecek fırsatlara sahipti. İkinci husus ise seçim yasası. Finansal açıdan büyük bir fark söz konusu. Orban, muhalefete olan para akışını neredeyse tamamen durdurdu.

Basını kontrol ediyor

Her bir bölgesel günlük gazeteyi, her birini kontrol ediyorlar. Ayrıca bilmiyorum, ülkede belki 100 radyo var. Üçü hariç hepsi doğrudan kontrol ediliyor. Macaristan'da çoğu insan için bu seçim oğullarının, kocalarının ve babalarının hayatlarıyla ilgiliydi çünkü Orban'ın propagandasına göre muhalefet, gençleri, eğitimli çocukları ve askerleri Ukrayna'daki savaşa götürecekti.

Kamuoyu yoklamaları üç aday arasında Orban'ı yenebilecek tek kişinin ben olduğumu gösteriyordu. Ancak bu, hakkımdaki propaganda ve medyada beni 'Ukrayna'nın bir kuklası' olarak göstermeden önceydi. Orban'ın devasa mali kaynakları ve propaganda makinesi var.

Kapı kapı dolaşın

Size bazı tavsiyelerde bulunabilirim. Kamusal söylemi belirlemek, halkı bilgilendirmek, onları harekete geçirmek, halka indirmek... Kapı kapı dolaşmak zorundasınız. İnsanları ikna etmek ve çok etkili bir iletişim kurmak zorundasınız. Eğer bu durum anlaşılmazsa, mesaj yerine ulaşmayacaktır. Dolayısıyla, rejimin demokrasi olmasının onlar için neden daha iyi olacağını anlatmak için çok net bir pozisyona ihtiyaç var. Ama gerçekten akıllı olmanız ve sert olmanız ve kapı kapı dolaşarak insanlara gitmeniz, sosyal medyayı kullanmanız, bu insanları muhalefetin mesajlarını paylaşmaları için organize etmeniz gerekiyor. Umarım Türkiye'de Macaristan'da olduğundan daha az yıldırma, daha az göz korkutma vardır ve insanlar özgürlükleri için ayağa kalkarlar."

Politika