Macron, Scholz ve Draghi Kiev'de

Macron, Scholz ve Draghi Kiev'de
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Kiev'e gitti. Üç Avrupalı lider, Rusya'nın işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ilk kez yüz yüze görüşecek.

Ukrayna'daki savaş dördüncü ayını doldurmaya yaklaşırken, önde gelen Avrupa ülkelerinin liderleri bugün Kiev'de Rusya'ya karşı gövde gösterisi yaptı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, trenle Ukrayna'nın başkentine gitti.

Üç lider, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile biraraya geldi. Üç Avrupa ülkesinin lideri, Rusya'nın işgalinin 24 Şubat'ta başlamasından bu yana Zelenskiy ile ilk kez yüz yüze görüştü.

İRPİN'E GİTTİLER

Üç lider, Kiev'deki görüşme öncesinde, Rusya'nın ağır bombardımanı altında kalmış İrpin kentini askerlerin eşliğinde ziyaret etti. Scholz kentteki yıkılan evlerin arasından yaptığı açıklamada, kentte "tahayyül edilemez bir gaddarlık" ve "sebepsiz bir şiddet" yaşandığını söyledi. Macron da, "Burası, barbarlığın damgasının vurulduğu kahraman bir şehir" ifadelerini kullandı.

Macron, Ukrayna tarafından Fransa ve Almanya'ya yöneltilen "Yeterince destek olmadılar" eleştirileri hakkındaki bir soruya da, Kiev'e silah ve para yardımı yaptıklarını söyleyerek yanıt verdi. Fransa Cumhurbaşkanı, "Fransa ve Avrupa, en başından beri Ukrayna ve halkının yanında yer aldı" dedi.

AB ÜYELİĞİ DE KONUŞULACAK

Üç liderin Kiev'de Zelenskiy'le görüşmelerinde, daha fazla silah taleplerinin ve Ukrayna'nın AB üyeliğinin öne çıkması bekleniyor. Elysee Sarayı yetkililerinin Reuters ajansına konuşan Fransız yetkililer, Ukrayna'nın 23-24 Haziran'daki AB zirvesinin öncesinde üyelik için güçlü bir işaret istediğinin üç lider tarafından bilindiğini söyledi. Scholz, Macron ve Draghi'nin, diğer aday ülkelerin arzuları ile Ukrayna'nın üyelik sürecini dengelemeye ihtiyaç duyduğu, AB'nin istikrarsızlaşmasını engellemeleri gerektiği belirtildi.

RUSYA: SİLAH YERİNE GERÇEKÇİ OLMAYI KONUŞSUNLAR

Rusya ise bu üst düzey ziyarete sessiz kalmadı. Kremlin'den yapılan açıklamada, "Üç liderin Zelenskiy'le görüşmelerinde Kiev'e daha fazla silah yardımını konuşmak yerine durumu gerçekçi şekilde değerlendirmeleri gerektiği" belirtildi.

Rusya Güvenlik Konseyi Dimitri Medvedev de, ziyaretin "sıfır faydası" olacağı görüşünü savundu. (Kısa Dalga)

Dünya