Macron'un 'Rusya küçük düşürülmemeli' açıklaması Ukrayna'yı kızdırdı

Macron'un 'Rusya küçük düşürülmemeli' açıklaması Ukrayna'yı kızdırdı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'da barışçıl çözüm yolunun kapanmaması için "Rusya’nın küçük düşürülmemesi gerektiğine" dair sözleri Kiev'de öfkeyle karşılandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Ukrayna'daki savaş sona erdiğinde diplomatik bir çözüm bulunabilmesi için Rusya’nın 'küçük düşürülmemesi gerektiğine' dair sözleri Kiev'i kızdırdı. Ukrayna'dan Macron'a sert yanıt geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, "Rusya’yı küçük düşürmekten kaçınılması yönündeki çağrılar sadece Fransa’yı ve bunu dile getiren diğer ülkeleri küçük düşürecektir" dedi. Kuleba, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Çünkü Rusya kendi kendini küçük düşürüyor. Hepimiz Rusya’ya nasıl haddini bildireceğimize odaklansak daha iyi olur. Barışı getirecek ve hayatları kurtaracak olan şey budur” ifadelerini kullandı.

MACRON NE DEDİ?

Fransa Cumhurbaşkanı, yerel gazetelerle söyleşisinde diplomatik çözüm için Rusya'nın küçük düşürülmemesi gerektiğini söylerken, kendilerinin de arabuluculuğa talip olduklarını yineledi.

"Savaş sona erdiğinde diplomatik yollarla bir çıkış yolu inşa edebilmemiz için Rusya’yı küçük düşürmemeliyiz" diyen Macron, "Arabuluculuk yapma rolünün Fransa'ya ait olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı. Macron, "Putin'in halkı, kendisi ve tarih açısından tarihi ve temel bir hata yapmakta olduğunu düşünüyorum ve bunu ona söyledim" dedi.

'PUTİN'E DE SÖYLEDİM...'

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, savaşın 24 Şubat'ta başlamasından bu yana ateşkes ve barış sağlanabilmesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le birçok kez görüştü. Macron'un diyaloğu sürdürmeye dayalı politikası, bazı doğu Avrupa ve Baltık ülkelerince eleştirilmişti. Bu ülkeler, Macron’un tavrını Putin’i müzakere masasına oturtma çabalarına zarar verdiğini savunuyor.

ZELENSKİY'NİN DANIŞMANI MÜZAKERELERİ REDDETTİ

Öte yandan, Macron'dan gelen yeni arabuluculuk teklifi Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin danışmanlarından Mihailo Podolyak'a da soruldu. Podolyak, Ukrayna Batı'dan yeni silah almadan ve Rus güçlerinin sınıra doğru yeterince itmeden müzakere yapmanın 'bir anlamı olmadığını' söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya