Mafyanın ikinci ligine büyük operasyon

Mafyanın ikinci ligine büyük operasyon
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu Kafes operasyonu 15 suç örgütü ve bunlara destek olan 24 çeteyi kapsıyor. Alaattin Çakıcı ve MHP’ye yakın isimlerin dikkat çektiği operasyon, daha çok organize suçun “ikinci ligini” hedefledi.

CENGİZ ERDİNÇ


İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, özellikle mafya ve organize suç örgütlerine yönelik mesajlarla dolu operasyonlarını “Kafes” ile sürdürdü. 31 ilde 15 suç örgütü ve bunları destekleyen 24 çeteyi hedef alan operasyonda 307 şüpheli gözaltına alındı. Bakanın duyurusuna Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı’nda 17 polis müdürüyle çektirdiği fotoğraf da eşlik etti.

Adana’daki operasyonun hedefi olan Bora Toprak Alaattin Çakıcı’ya yakınlığıyla tanınıyor. Toprak Çakıcı’nın yeğeni Kenan Ali Gürsel’i 1999 yılında Bayrampaşa Cezaevi’nde öldüren Hakan Çillioğlu’na 2017 yılında Van’da cezaevi ring aracının içinde saldırmıştı. Alaattin Çakıcı da bu olaydan sonra “Bora Toprak kendine münhasır bir insandır. Güçlü bir ailesi de vardır, bana ihtiyacı yoktur ama saçının bir teline kahpece dokunan bedelini ağır öder” demişti.

Toprak, Alaattin Çakıcı’nın isteği üzerine seçimlerin 28 Mayıs’taki ikinci turundan önce Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Mersin’de bulunan ailelerin ileri gelenlerine bir yemek vermiş ve katılanlar Recep Tayyip Erdoğan’a desteklerini açıklamıştı. Adana’da düzenlenen yemeğe katılanlar arasında Kahramanmaraş’tan Sevcan ailesi, Adıyaman’dan Sarsılmaz ailesi, Hatay’dan Hümeyni ailesi, İskenderun’dan Adalı ve Dalbil aileleri, Osmaniye’den Öksüz ve Çelebi aileleri, Bucak ailesi, Niğde’den Serdar Demir, Çukurova’dan Ramazan Çelik gibi isimler katıldı.

Operasyonun Gaziantep ayağında gözaltına alınan Burhan Çapan, Nizip’li Çapan ailesinden. 2014 yılında Çapan ve Doğan ailelerinin AKP’ye geçtiğini duyurmuşlardı. Geniş bir aile olan Çapan’lardan “Hacı” lakaplı Mehmet Nafi Çapan Sarı Avni ile birlikte 1989’da İspanya’da uyuşturucu kaçakçılığından yargılanmış, Türkiye’ye iade edildikten sonra serbest kalmış, 1996 yılında uyuşturucu anlaşmazlığı nedeniyle süren çatışmalarda Sedat Şahin’in adamları tarafından öldürülmüştü.

Operasyonun Bursa’daki hedefi Ali Kevser Can ise 7 Şubat 2005 günü İnegöl Meslek Yüksek Okulu önünde Behram Şeker’in öldürülmesine karışmıştı. Cinayetten sonra kaçan ve polisin ateş açarak durdurduğu araçtaki beş kişiden biriydi. Can 27 Aralık 2014 günü Bursa’da Osmangazi’de bir pavyon çıkışında yaşanan silahlı çatışmada Bulgar plakalı araçtan açtığı ateşle diğer araçtaki Serkan Demir’in ağır yaralanmasına neden oldu. Can 2018 yılında Bursa’da yayınlanan Adress adlı dergiye “başarılı iş insanı” olarak kapak olmuş, bir yıl sonra aracında hareket halindeyken yine kurşunlanmıştı.

Eskişehir’deki organize suç çetesinin lideri Ahmet Yalım ise Ahmet Yüksel’le birlikte 2018 yılında Ali İsmail Korkmaz, Gezi ve 10 Ekim Gar Katliamı gibi davaların avukatı Avukat Heval Yıldız Karasu’nun ofisine yapılan silahlı saldırı ile tanınıyor. Ahmet Yalım örgüt yöneticisi olarak yargılandığı bu davada “devlet memuru” olduğunu söylemiş, memuriyetinin niteliği sorulduğunda da “cevap vermek istemiyorum” demişti. Davanın sanıkları Osmanlı Nargile Kafe’ye gittiklerini, Hicret Derneği’nde dini sohbetlere katıldıklarını söylüyorlardı. Duruşmalar sırasında ve çıkışlarda sanık yakınları sık sık avukatlara saldırdı ve tehdit etti. Mahkeme bu tehditlere rağmen sanıklar için tutuklama kararı vermedi. Avukatların sanıklarla ilgili MASAK incelemesi isteğini de kabul etmedi. Davada ayrıca bir organize suç soruşturmasından yargılanan Ahmet Yalım ve arkadaşlarına 1 ile 3 yıl arasında cezalar verildi. Yargılananlardan Ahmet Yüksel 2008 yılında bir yaralama olayına karışmış, burada birlikte yargılandığı Gökhan Arat ile 2012 yılında çıkan kavgada Ahmet Yalım yaralanmış, yakınlarından iki kişi ölmüştü.

İstanbul’daki organize suç operasyonun hedefi olan Mehmet Basatemür ise mucizevi bir isim benzerliği yoksa artık hayatta değil. Basatemür 22 Temmuz 2022’de evinin önüne geldiğinde çocuğunun yanında öldürüldü. Cinayet şüphelisi Dursun Alkan’dı, Alkan’ın kardeşi Tahir Alkan Ocak ayında öldürülmüştü ve Başatemür bu cinayetten sorumlu tutuluyordu.

Tekirdağ Çerkezköy’de faaliyet gösteren Resul Ağyürek ise asıl olarak Erzurumlu ve 2019 yılında tefecilere yönelik Girdap operasyonunda dört kişinin tutuklandığı Ağyürek ailesinden. Zonguldak’ta operasyona uğrayan Barış Taşdemir bu yılın başında iki kişiyi silahla yaraladığı için tutuklanmıştı. Alihan Keleş ise yörede etkili bir ailenin mensubu. Adı Yavuz Beşikçi cinayetine karıştı. Yavuz Beşikçi’nin akrabası Bülent Beşikçi, babasını silahla yaralayan Ahmet Keleş’in babası Eyüp Keleş’i 6 Mart 2020’de cedde ortasında silahla vurarak öldürmüştü. Alihan Keleş ve Ahmet Keleş’in akrabası Yavuz eşikçi’yi tuzağa düşürerek Emine Demir’le birlikte öldürdüğü ileri sürüldü. Operasyonda toprağa gömülü uzun namlulu silahlar ele geçirilmişti.

15 ana suç örgütü ve buna bağlı 24 çetenin tam bir listesi yok. Operasyonlarda adı geçenlerden bir bölümünün de karıştıkları suçlar ve uğradıkları operasyonlar, yargılanmaları medyaya yansımamış. Daha çok haraç, tefecilik ve yaralama gibi faaliyetlerle tanınan gruplar bu halleriyle daha çok “ikinci lig” havası oluşturuyor.
Yine de kamuoyunun ilk defa duyduğu isimler, organize suçun tefecilikle, uyuşturucu ticaretiyle iç içe geçip, büyükşehirlerin ötesine Anadolu kentlerine ve kasabalarına yayıldığını ortaya koyuyor.

Özel Haber