Mafyanın sırları, dinozor izleri, bombalar: Kuruyan nehirlerden çıkan 7 'arkeolojik buluntu'

Mafyanın sırları, dinozor izleri, bombalar: Kuruyan nehirlerden çıkan 7 'arkeolojik buluntu'
Avrupa, ABD ve Çin'de, kuraklık nedeniyle nehirlerde su seviyesinin düşmesi sonucu yıllardır görülmeyen antik kentler, 2. Dünya Savaşı'ndan kalma bombalar ve mafya cinayetlerinden geriye kalan cesetler su yüzüne çıktı.

İklim krizi nedeniyle bu yaz dünya çapında çok sayıda göl ve nehir kururken, birçok yerde uzun süredir su altında kalmış 'kalıntılar' da gün yüzüne çıktı. Son 500 yılın en kötü kuraklığını yaşayan Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan kalan bombalar, ABD'de ise bir nehir yatağındaki dinozor ayak izleri görüldü. İşte kuraklık sonucu yıllar sonra yeniden görülen yedi 'arkeolojik buluntu':

SIRBİSTAN'DA NAZİ SAVAŞ GEMİLERİ ORTAYA ÇIKTI

Sırbistan'da Tuna Nehri'nde, 2. Dünya Savaşı sırasında liman kenti Prahovo yakınlarında batan patlayıcı yüklü Alman savaş gemisi gün yüzüne çıktı. Avrupa'nın ikinci en uzun nehri olan Tuna'nın su seviyesinin, bu yaz kuraklık nedeniyle tarihi derece düşük olduğu belirtiliyor.

FRANCO'NUN 'BATIRDIĞI' İSPANYOL STONEHENGE

Son 1200 yılın en kurak dönemini yaşayan İber yarımadasında, diktatör Franco'nun kalkınma projesi nedeniyle 1963'te bir barajın altında kalan 'Dolmen de Guadalperal' ortaya çıktı. 'İspanyol Stonehenge' olarak bilinen ve MÖ 5000 yılına tarihlenen taş çemberi, 1963'ten beri sadece dört kez görülebilmişti.

ALMANYA'DA AÇLIK KAYALARI

Almanya'da Ren Nehri'nin sularının kuraklık nedeniyle çekilmesi sonucunda, gelecek nesilleri açlık ve kuraklığa karşı uyarmak için suya bırakılan 'açlık kayaları' yeniden ortaya çıktı. Orta Avrupa'da geleneksel olarak görülen bu kayaların üzerine, düşük su seviyesi konusunda yeni nesilleri uyarmak için mesajlar kazınıyor. Almanya'da en son ortaya çıkan kayaların 1947, 1959, 2003 ve 2018 tarihli olduğu belirtildi. Bilinen en eski 'açlık kayası' ise 1417 tarihli. Bu kaya, Çek Cumhuriyeti'nde bulunmuştu.

İTALYA'DA 2. DÜNYA SAVAŞI'NDAN KALMA BOMBA BULUNDU

İtalya'da Po Nehri'nde su seviyesinin azalmasıyla, 2. Dünya Savaşı'ndan kalma patlamamış bir ABD yapımı bomba ortaya çıktı. Bombanın güvenli şekilde imha edilebilmesi için binlerce kişi tahliye edildi; operasyon sırasında bölge, hava ve kara trafiğine kapatıldı.

italya.jpg

IRAK'TA KAYIP KENT ORTAYA ÇIKTI

Komşu Irak'taki Musul Barajı'nda, Bronz Çağı'nda Mitanni İmparatorluğu döneminin önemli kentlerinden biri gün yüzüne çıktı. 3 bin 400 yıllık olduğu düşünülen arkeolojik alana, ölen ekinleri kurtarma amacıyla Musul Barajı'nın rezervuarının boşaltılması sonucu ulaşıldı.

rak.jpg

ÇİN'DE ADA BULUNDU

Son yılların en ciddi kuraklıklarından ve sıcak hava dalgalarından birine sahne olan Çin'de, Yangtze Nehri'nin su seviyesinin çekilmesiyle üzerinde üç antik heykel bulunan bir ada ortaya çıktı.

DİNOZOR AYAK İZLERİ

ABD’nin Teksas eyaletindeki bir nehir yatağında, 113 milyon yıllık dinozor ayak izleri ortaya çıktı. Dev ayak izlerinin tek bir Acrocanthosaurus’a ait olduğu tahmin ediliyor. En son 2000 yılında görülen ayak izleri genelde suların altında, hatta toprağın da birkaç katman altında bulunuyordu.

dino.jpg

MAFYANIN SIRLARI ORTAYA SAÇILDI

ABD'nin Las Vegas kentindeki Mead Gölü'nde ise su kapasitesinin yüzde 27'ye inmesi sonrasında en az üç kişinin cesedi bulundu. Mafya tarafından öldürüldüğü düşünülen bu kişilerden biri, başında kurşun yarası olan bir adamdı. Birinin ise 20 yıl önce gölde yüzerken boğulan bir kişi olduğu açıklandı. (Kısa Dalga)

Dünya