Mahfi Eğilmez: Nereden geldi bu 24 milyar dolar?

Mahfi Eğilmez: Nereden geldi bu 24 milyar dolar?
Ekonomist Mahfi Eğilmez, "Ödemeler dengesinde nereden geldiği bilinmeyen paraların yazıldığı net hata ve noksan hesabı Temmuz itibarıyla 24 milyar doları yani cari açığın dörtte üçünü aşmış durumda" açıklaması yaptı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, kişisel blogunda "Nereden geldi bu 24 milyar dolar?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Eğilmez, yazısında "Ödemeler dengesinde nereden geldiği bilinmeyen paraların yazıldığı net hata ve noksan hesabı Temmuz itibarıyla 24 milyar doları yani cari açığın dörtte üçünü aşmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

Eğilmez'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Ocak – Temmuz ödemeler dengesinde 36,7 milyar dolarlık cari açık oluşmuş, bu açığın yaklaşık 4 milyar doları sermaye ve finans hesabıyla (doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları vb.) finanse edilmiş görünüyor. Geriye kalan 32,3 milyar dolarlık açığın 24,4 milyar doları net hata ve noksan kalemiyle finanse edilirken kalan 7,9 milyar dolar da rezervlerden harcanarak finansmana katkı sağlanmış. Özetle söylemek gerekirse 2022 yılının ilk yedi ayında 36,7 milyar dolarlık cari açığın yüzde 66’sı nereden geldiği bilinmeyen paralarla yüzde 22’si rezervlerle karşılanmış. Demek ki cari açığın yalnızca yüzde 12’si nereden geldiği bilinen ve rezervlerde olmayan paralarla karşılanmış.

Net hata ve noksan kalemi için standart bir miktar ya da orandan söz edilemez. Buna karşılık bu miktarın yüksekliği ve sürekli aynı yönde gelişiyor olması kayıtların, ölçümlerin, hesapların ve anketlerin doğru olmadığı yönünde kuşkuları artırır. OVP 2023 – 2025’de yılsonunda 808 milyar dolar düzeyinde olacağı tahmin edilen GSYH’nin yüzde 3,8’i gibi çok yüksek bir orana ulaşmış olan net hata ve noksan konusunda Merkez Bankası’nın, kuşkuları gidermek için, olası nedenler üzerinde bir araştırma yaptırarak elde edilen sonucu kamuoyuyla paylaşması gerektiğini düşünüyorum."

YAZININ TAMAMI

Ekonomi