Mahkeme 2 yıl 8 ay ceza verdi: Şebnem Korur Fincancı tahliye edildi

Mahkeme 2 yıl 8 ay ceza verdi: Şebnem Korur Fincancı tahliye edildi
TTB Başkanı Fincancı, 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davada karar çıktı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullandığı iddialarıyla ilgili değerlendirmesi nedeniyle yargılandığı davada yeniden hâkim karşısına çıktı.

Fincancı’nın “örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla 7 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Fincancı'ya son sözü soruldu. Fincancı, "Bu hukuki bir dava değil, siyasi bir dava. Siyaseten TTB'yi, demokratik ilkeleri yok etmek üzere bir dava" dedi. Mahkeme 2 yıl 8 ay hapis cezası ve Fincancı'nın tahliyesine karar verdi.

Duruşma öncesinde Çağlayan Adliyesi önünde olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı, Çağlayan metro durağından adliye girişine kadar yaklaşık 300 metrelik bir koridor oluşturulduğu bildirildi.

Duruşmayı, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin yanısıra Dünya Tabipler Birliği’nden Jacques de Haller ve Avrupa Hekimler Daimi Komitesi’nden Ole Johan Bakke de izledi.

Dezenformasyon eşliğinde, ivedi soruşturmayla açılan dava

Şebnem Korur Fincancı hakkındaki dava, tartışmalı bir soruşturma süreci sonunda açılmıştı. Fincancı’nın uzun süre önce Medya TV’de yaptığı bir değerlendirme kamuoyuna yansıdıktan sonra Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’nin “ivedi” başlıklı ihbar yazısıyla başlayan soruşturma sürecinde Fincancı’nın evinde arama yapılmış ve asker olan dede ve babasından hatıra olarak saklanan mermilerle o günlerde yayınevlerinde satışta olan “Dağın Ardına Bakmak” isimli kitap bazı medya kuruluşları tarafından suç delili olarak gösterilmişti.

Dezenformasyon Yasası’nın Meclis’te görüşüldüğü günlerdeki bu haberlerden sonra açılan davanın iddianamesinde ve dosya içindeki ifadelerde bu mermilerle kitabın soruşturma konusu bile yapılmadığı ortaya çıkmıştı.

Fincancı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Fincancı’ya yönelik sözlerinden sonra 26 Ekim'de İstanbul'da evinden gözaltına alınmış, 27 Ekim’de tutuklanmıştı.

Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Fincancı hakkında, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen iddianameyi kabul etmiş ancak, yargılamaya yetkili mercinin İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi olduğuna hükmederek, yetkisizlik kararıyla dosyayı İstanbul'a göndermişti. (Kısa Dalga)

Gündem