Mahkeme, Atatürk Orman Çiftliği'ne 'emniyet binası planını' iptal etti

Mahkeme, Atatürk Orman Çiftliği'ne 'emniyet binası planını' iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin açtığı dava üzerine Atatürk Orman Çiftliği emniyet hizmet binası yapımı imar planları tek celsede iptal edildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’nde tarihi SİT alanında emniyet hizmet alanı yapılmasına ilişkin, Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı imar planı değişikliğinin iptali için dava açmıştı. Davada yürütmeyi durdurma talebi reddedilince mimarlar davayı bir üst mahkemeye taşımıştı.

Bölge İdare Mahkemesi 5. Dava Dairesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin itirazını kabul ederek, yürütmenin durdurulması talebinin reddine yönelik olarak Ankara 11. İdare Mahkemesi'nce verilen kararın durdurulmasına karar vermişti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, davayla ilgili son kararı Twitter hesabından duyurdu. "Yargıdan güzel haber" diyen Candan, şunları yazdı: "Atatürk Orman Çiftliği emniyet hizmet binası yapımı imar planları tek celsede iptal edilmiştir. 5ay içinde sonuçlanan dava en hızlı sonuçlanan AOÇ davamızdır. Durmuyoruz, Devam ediyoruz".

DAVADA NELER OLDU?

Atatürk Orman Çiftliği’nde ağaçlandırılacak alan statüsünde olan tarihi SİT bölgesinde emniyet hizmet binası yapmak için plan değişikliği yapılmışkı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi emniyet hizmet binası plan değişikliğini yargıya taşıdı ve telafisi mümkün olmayan zararlar verilmesin diye yürütmeyi durdurma ve iptal isteminde bulundu.

11. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Bölge İdare mahkemesine itiraz edildi.

Bölge idare mahkemesi 'Atatürk Orman çiftliği alanları tarihi sit alanıdır emniyet hizmet binası yapamazsın' dedi ve telafisi mümkün olamayan zararlar verilmesin diye yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bölge İdare Mahkemesi gerekçesinde şöyle dedi: "Tarihi sit alanlarında zorunlu altyapı uygulamaları ve bu uygulamalar kapsamında yapılacak olan resmi kurum yapıları dışında hiçbir inşai ve fiziki uygulamada bulunulamayacağı son alınan ilke kararı ile ortaya konulduğundan, tamamı tarihi sit statüsüne sahip planlama alanının zorunlu altyapı uygulamaları kapsamında değerlendirilmeyecek ‘Kamu Kurum Alanı’ olarak planlanmasına yönelik dava konusu planlama kararında hukuka uygunluk bulunmamıştır."

Gündem