Mahkeme, Buca Cezaevi arazisinde Çevre Bakanlığı'nı durdurdu

Mahkeme, Buca Cezaevi arazisinde Çevre Bakanlığı'nı durdurdu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Cezaevi arazisinin ranta açılmasını isteyen Çevre Bakanlığı’nın tüm işlemlerinin yürütmesinin mahkemelerce durdurulduğunu belirtti.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi, yıkılan Buca Cezaevi arazisini yapılaşmaya açmak isteyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın plana ilişkin yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itirazı oybirliğiyle reddetti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin rezerv yapı alanı olarak belirlenen alan için açtığı yürütmenin durdurulması talepli dava, İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

Çevre Bakanlığı'nın itirazını görüşen İzmir Bölge İdare Mahkemesi Üçüncü İdari Dava Dairesi, yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığını belirtti. Bakanlığın itirazının reddine kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.

Mahkeme kararıyla ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Mahkeme, araziyi ranta açan Bakanlık planlarının yürütmesini durdurdu. Buca Cezaevi’nin kapanmasından sonra, halka ait araziyi İzmir’in 100’üncü kurtuluş yıl dönümü olan 9 Eylül 2022 tarihinde İller Bankası’na sattılar. Bu araziyi kamusal kullanıma açmak yerine binalarla doldurmak istediler. Çevre Bakanlığı yerle ilgili imar planı yapma yetkisine sahip olmak için hukuku yok sayarak alanı rezerv yapı alanı ilan etti. Daha sonra bu karara dayanarak arazinin yüzde 85'inde toplam 70 bin metrekare inşaat yapılmasını sağlayan imar planı yaptı" dedi.

"Tümüyle yeşil alan olmalıdır"

Başkan Tunç Soyer, Buca Cezaevi arazisinin ranta açılmasını isteyen Çevre Bakanlığı’nın tüm işlemlerinin yürütmesinin mahkemelerce durdurulduğunu belirterek, “Tüm zorluklara ve bilinen nedenlere rağmen hukuka olan inancımızı koruyarak, haksızlıklara karşı hak, hukuk ve adalet mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Buca Cezaevi arazisi halkındır ve tümüyle yeşil alan olmalıdır” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, alan için “Buca Özgürlük Parkı” projesi hazırladı. Proje ile şehrin merkezinde yer alan ve yıllardır boş bir şekilde bekleyen 69 bin metrekarelik alanın, birçok farklı işleve sahip bir parka dönüştürülmesi hedefleniyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yıkılan Buca Cezaevi alanının ticaret ve konut alanına dönüştürülmesi için imar planı hazırlamıştı. (ANKA)

Gündem