Mahkeme kararı: HPV aşısının bedelini SGK ödeyecek

Mahkeme kararı: HPV aşısının bedelini SGK ödeyecek
Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısını yaptıran kadın, ücretinin ödenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na açtığı davayı kazandı.

Üniversite öğrencisi D.Y., dava dilekçesinde, rahim ağzı kanserini önleyen tek tedavi yöntemi olan HPV aşısını kendi imkanlarıyla 30 Haziran 2021'de İstanbul Cağaloğlu'nda bir eczaneden alıp yaptırdığı, aşının tam koruyuculuk sağlaması için iki doz aşının daha yapılması gerektiğini kaydetti.

Dilekçede, tek doz aşının bedelinin 695 lira olduğu, söz konusu aşı bedelinin SGK tarafından ödenmesi için 8 Temmuz 2021'de kuruma başvurulduğu ve bedelin ödenmesinin talep edildiği ancak talebin reddedildiği dile getirildi.

Dilekçede, ödenen ilaç bedeli karşılığı olarak 695 liranın fiş tarihinden itibaren işleyecek ticari avans faiziyle davalıdan alınarak taraflarına verilmesi istendi.

SGK ödeyecek

İstanbul 20'nci İş Mahkemesi'nde üçüncü duruşmada, davacı D.Y.'nin avukatı Nilda Baltalı ile davalı Sosyal Güvenlik Kurumu avukatı katıldı.

SGK avukatı davanın reddini talep ederken, davacı D.Y'nin avukatı ise davanın kabulünü istedi.

Mahkeme, davacı D.Y'nin kullandığı HPV aşısının bedelinin davalı SGK tarafından karşılanması gerektiğinin tespitine karar verdi.

Davacının ödediği 695,97 TL ilaç bedelinin 5 Ağustos 2021 tarihinden itibaren işlemiş faiziyle birlikte davalı kurumdan tahsil edilerek davacıya ödenmesine hükmedildi.

Tarafların iki hafta içinde karara karşı istinaf yoluna başvurulabilecekleri de kararda belirtildi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ve davacı avukatı Nilda Baltalı'nın yazılı açıklamasında şöyle dendi: "HPV Aşısı Ücretsiz Olsun mücadelemiz kapsamında SGK'ya açtığımız HPV aşısında ücret iadesi talepli davalarımız haklı bulunmaya devam ediyor. Mahkemenin aşı bedelinin iadesi yönündeki dördüncü kararımızı almış bulunuyoruz. Mücadele eden kazanır." (Kısa Dalga)

Gündem